Vamesii de la Albita stingeau lumina cand primeau mita, negociau si dadeau si rest.

Vamesii de la Albita trimisi in judecata de procurorii anticoruptie se fereau, in unele situatii, sa ceara explicit mita si alegeau locuri slab luminate in care sa primeasca banii, iar in alte cazuri actionau fara nicio retinere, negociau si chiar le dadeau rest celor lasati sa treaca granita.
Informatiile sunt prezentate in rechizitoriul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi a trimis in judecata 22 de lucratori si controlori vamali de la Biroul Vamal Albita, citat de Mediafax.
Initial, pentru adunarea probelor au fost folositi doi investigatori romani sub acoperire, a caror activitate a fost insa “perceputa ca fiind suspecta” atat de catre vamesii romani, cat si de catre cei moldoveni. In aceste conditii, DNA si Centrul National Anticoruptie al Republicii Moldova au alcatuit o echipa comuna de ancheta, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean.
Acesta a pretins ca desfasoara activitati de coletarie pentru societati din Republica Moldova, pe traseul Chisinau – Brasov (de unde erau preluate colete de la un autocar al firmei Atlassib, care venea din Italia) si retur, si a tranzitat astfel frontiera in perioada 2.07-22.10.2013 la volanul unei autoutilitare, prin punctele vamale Albita (Romania) si Leuseni (Moldova), se precizeaza in rechizitoriu, conform Mediafax.
Potrivit procurorilor anticoruptie, activitatea investigatorului moldovean “a relevat, pe de o parte, ca de regula, urmare probabil a actiunii DNA din 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe politistii de frontiera), lucratorii vamali din Vama Albita s-au manifestat cu prudenta in a-i pretinde in mod explicit sume de bani cu titlu de mita, adoptand un comportament disimulat pentru a-si exprima pretentiile banesti: gestica, mimica, folosirea de expresii cu subinteles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hartie, stingerea luminii in momentul remiterii banilor, solicitari de descarcare a coletelor in vederea efectarii controlului amanuntit, tergiversarea controlului etc.”, se arata in documentul citat.
Pe de alta parte, au existat si situatii in care, sfidand orice instinct de autoprotectie, lucratorii vamali i-au cerut in mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora, au dat chiar rest ori i-au pus in vedere ca la trecerile ulterioare sa-si faca un obicei din a le da mita, sustin anchetatorii.
Astfel, intr-una dintre zilele cand a trecut frontiera, investigatorul s-a prezentat in vama Albita, pe sensul de intrare dinspre Republica Moldova, la volanul autoutilitarei incarcate cu pachete pentru cetatenii moldoveni aflati la munca in Italia – printre acestea aflandu-se, demonstrativ, si 11 sticle cu vin. Dupa efectuarea controlului de catre politia de frontiera, a fost preluat de catre un lucrator vamal care l-a chestionat cu privire …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *