Vasile Cepoi: „Medicii de familie nu sunt pregatiti sa depisteze boli rare”.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vasile Cepoi, consilierul de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat, miercuri, ca pentru autism ar trebui gandit un program national complex care sa cuprinda toate etapele, de la identificare si pana la partea de ingrijire acordata copiilor diagnosticati, potrivit Realitatea.net.
Cepoi a precizat ca problema autismului este una „extrem de complicata” si ca, de fapt, nu a devenit si una introdusa pe agenda publica, alaturi de bolile rare. Consilierul guvernamental a mai spus ca a incercat, anul trecut, sa determine o actiune, insa a constatat ca este o lipsa de specialisti care sa stie ce trebuie facut.
Cepoi considera ca ar trebui gandit un program national complex, cu proceduri clare de identificare, evaluare, sprijin si monitorizare a copiilor cu tulburari din spectrul autist.
„E nevoie de un grup de specialisti care chiar cunosc problema si ar fi necesar un grup de lucru interministerial, dar nu formal, al carui scop final sa fie un program complex. Nici macar nu cred ca este vorba de multi bani, caci bani pentru copii oricum se cheltuiesc, dar nu in mod bine tintit”, a spus Vasile Cepoi.
Consilierul guvernamental a mai spus ca nu este specialist in problema autismului si abia acum constientizeaza ca, in perioada in care a fost medic de familie, a intalnit astfel de copii si nu stia ce e cu ei.
„Nici acum, medicii de familie nu sunt pregatiti sa depisteze boli rare”, a mai spus Cepoi.
Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, in parteneriat cu Presedintia Camerei Deputatilor si Comisiile de Munca, Sanatate si Invatamant ale Camerei Deputatilor, a organizat, miercuri, conferinta internationala cu tema „Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.
Presedintele federatiei, Andreea Sorescu, a precizat in deschiderea conferintei ca un copil din 100 are o tulburare din spectrul autist. In Romania, costurile lunare pentru interventia necesara unui copil cu autism se ridica la 1.000 de euro si, din cauza lipsei reglementarilor, …

spot_imgspot_img