Venezuela: Nicolas Maduro, sustinut de Rusia, Turcia si China. Cine este alaturi de SUA impotriva actualului presedinte

UPDATE?Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anuntat joi inchiderea ambasadei si consulatelor acestei tari in SUA, dupa ce anterior a decis ruperea relatiilor diplomatice cu Washingtonul in urma deciziei presedintelui Donald Trump de a-l recunoaste pe opozantul Juan Guaido ca presedinte interimar al Venezuelei, transmite AFP.””Am decis sa rechem tot personalul diplomatic (…) si sa inchid ambasada si toate consulatele noastre din SUA””, a afirmat in fata Curtii Supreme presedintele Maduro, care a acuzat Washingtonul ca il incurajeaza pe Juan Guaido, presedintele parlamentului, sa comita o “”lovitura de stat””.
________
Ministrul venezuelean al apararii, Vladimir Padrino, a aparut la o conferinta de presa inconjurat de intregul comandament al armatei si a denuntat “”lovitura de stat”” a lui Juan Guaido, relateaza agentiile AFP si EFE, preluate de Agerpres.
Anterior, opt generali care comanda principalele garnizoane l-au asigurat pe Maduro de “”loialitate si subordonare deplina””, intr-un mesaj difuzat de televiziunea de stat, la o zi dupa ce ample demonstratii pro si contra regimului presedintelui Maduro au degenerat in confruntari intre manifestanti soldate cu cel putin 16 morti.
Iesit in fata sustinatorilor sai, Juan Guaido s-a autoproclamat presedinte si a depus un juramant, presedintele SUA, Donald Trump, recunoscandu-l imediat ca fiind noul lider al Venezuelei. Dupa aceasta declaratie, Nicolas Maduro a anuntat ruperea relatiilor diplomatice cu SUA, replica Washingtonului fiind ca el nu are autoritatea sa ia o asemenea decizie pentru ca, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este presedinte.?
Brazilia, Columbia, Peru si Canada au anuntat miercuri ca il recunosc pe opozantul Juan Guaido, presedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opozitie, ca presedinte interimar al Venezuelei.
In acelasi timp, intr-o interventie in fata Consiliului Permanent al Organizatiei Statelor Americane (OAS), ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut fortelor de securitate venezuelene sa apere “”integritatea personala”” a “”presedintelui”” Juan Guaido si i-a promis “”poporului”” venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA in valoare de 20 de milioane de dolari. Pompeo le-a cerut de asemenea statelor membre ale OSA sa-l recunoasca pe Guaido drept presedinte “”legitim”” al Venezuelei si a cerut o reuniune a ministrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela.
Dar statele de pe acest continent par divizate, numai 16 din cele 34 de tari membre ale OSA exprimandu-si la aceasta reuniune sustinerea fata de Juan Guaido, printre ele numarandu-se si cele mai mari tari din regiune, respectiv Argentina, Brazilia si Canada.
Cand Pompeo si-a incheiat interventia, in sala unde s-a desfasurat reuniunea OSA o femeie s-a ridicat cu o pancarta si a strigat acuzand Statele Unite ca au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *