Venit de la Consiliul JAI pe tema refugiatilor, vicepremierul Oprea are o alta preocupare: “As fi vrut sa ma intrebati de plagiatul meu”

de Cristian ANDREI Publicat la: 15.09.2015 15:19 Ultima actualizare: 15.09.2015 15:35

Vicepremierul Gabriel Oprea le-a cerut reporterilor, dupa ce a vorbit despre ce s-a intamplat la Consiliul JAI de la Bruxelles, sa il intrebe despre “plagiatul” sau, liderul UNPR fiind acuzat ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Vicepremierul Oprea a tinut sa vorbeasca despre acuzatiile care i se aduc in legatura cu plagiatul din lucrarea sa de doctorat, el cerandu-le reporterilor sa-l intrebe despre acest subiect.
“As fi vrut sa ma intrebati de plagiatul meu. Am inteles ca cat am fost la Bruxelles a fost o discutie. Am sa va spun ca mi-am dat doctoratul. In primul rand vreau sa va spun ca sunt de acord ca toti oamenii politici si toti politicienii ar trebui sa li se verifice teza de doctorat. A mea tocmai a fost verificata. Cand mi-am dat doctoratul nu am fost nici om politic si nici demnitar. De aceea este bine sa fie verificate toate tezele. Eu am inteles ca Romania este un stat membru NATO, a fost verificata teza mea si, unde-i lege, nu-i tocmeala. Mai mult decat atat, in Comisia care m-a verificat au fost chemati si experti in drept penal, iar a fost o singura concluzie in unanimitate: ca nu am plagiat. Este o comisie pe care o prevede legea. Eu vorbesc pe lege nu-mi dau cu parerea. Mai mult decat atat, in cadrul acelei Comisii, care mi-a dat un verdict in unanimitate ca nu am plagiat au fost experti recunoscuti pe plan national in drept penal”, a fost pozitia vicepremierului Oprea.

Acesta a adaugat ca se incearca discreditarea sa si a partidului pe care il conduce UNPR, deoarece au inceput sa castige increderea populatiei.
“Si cu asta punct. La mine cel putin este o tema falsa, sunt un om serios, UNPR este un partid serios”, a declarat Gabriel Oprea.
Seful Comisiei de Etica de la Universitatea din Bucuresti, Marian Popescu, a transmis, printr-o scrisoare deschisa, Consiliului National de Etica(CNE), organism al Ministerului Educatiei, care a stabilit ca Gabriel Oprea nu a plagiat, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului. Decizia vine in conditiile in care Consiliul, singurul care se poate pronunta pe lucrarile academice ale demnitarilor, a decis suspiciunile in cazul Oprea nu se confirma, fara a astepta macar analiza Comisiei de Etica a Universitatii care se autosesizase in acest caz.
“Daca ati constatat ca “In cadrul tezei au fost referite prin 251 note de subsol lucrari semnificative din domeniul dreptului, al dreptului penal si procesual penal mentionate la bibligrafie (sic! ).” si ca “in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite, idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate”, cum explicati prezenta in teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Turai, Plangerea prealabila, Curentul, Bucuresti, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 randuri din care 100 reprezinta un bloc de text mare, reprodus identic in teza si in succesiunea paginilor ca la Turai. Poate expertii dumneavoastra nu l-au vazut. Dumneavoastra ati vazut: “citarea corespunzatoare a surselor bibliografice. Cum explicati copierea unui enorm bloc de text in teza, de 322 randuri, intre pag. 225 si 239, din opera lui Turai, intre pag. 45 si 58. 14 pagini! Dar poate expertii dumneavoastra nu l-au vazut. Dumneavoastra ati vazut ca “autorul (Gabriel Oprea-.n.n.) a respectat reglementarile legale si normele deontologice care guverneaza domeniul studiilor doctorale in materia stiintelor juridice”, arata Marian Popescu.
Ce a spus Comisia de la Ministerul Educatiei
“In urma sesizarii avand …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *