Venitul minim de incluziune, adoptat azi de Guvern. Ce inseamna si cine-l primeste
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind venitul minim de incluziune care cumuleaza trei ajutoare sociale in unul singur: ajutorul de incluziune, ajutorul de sprijin pentru familiile cu copii si ajutorul pentru incalzire, potrivit Agerpres.
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind venitul minim de incluziune, act normativ care integreaza ajutoarele sociale acordate familiilor si persoanelor singure aflate in dificultate. Pentru a avea un impact mai consistent privind reducerea saraciei, sprijinul se focalizeaza catre persoanele apartinand celor mai saraci 20% din cetateni.
Noile reglementari incurajeaza parintii sa-i trimita pe copii la scoala, stimuleaza incadrarea persoanelor apte pe piata muncii.
Noul program al venitului minim de incluziune va fi aplicat incepand cu 1 aprilie 2018. Efortul bugetar pentru 2018, atat pentru aplicarea noului program, cat si pentru implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum in vigoare, este estimat la 2,087 miliarde lei. Pentru 2019 si 2020 efortul bugetar este estimat la 2,412 miliarde lei anual, cu 1,012 miliarde lei mai mult comparativ cu un an de plati in conditiile legislatiei actuale.
“Toate aceste trei tipuri de ajutoare sociale se vor subscrie acestui mecanism de venit minim de incluziune. La aceste ajutoare cumulate (…) se mai adauga cateva elemente in plus, anume plata asigurarilor de sanatate (…), asigurarea de locuinta pentru persoanele care au o locuinta (…) si eventual ajutoare de urgenta in caz de necesitate. E un mecanism mai complex, dar care, din punct de vedere birocratic, este mult simplificat, in sensul ca nu se mai depun, iata, trei solicitari pentru venituri diferite, ci o singura solicitare la primarie, care are datoria si va avea capacitatea sa implementeze toate aceste ajutoare”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, la Palatul Victoria.
Acesta a explicat ca persoana care beneficiaza de acest venit “poate avea venituri de natura salariala, dar daca nu depaseste plafoanele pe care le stabileste legea, va putea beneficia la randul ei de parte din venitul de incluziune”.
“Conditionam acest venit minim de confirmarea ca persoana respectiva e in cautarea unui loc de munca, participa la cursuri de calificare profesionala daca este cazul, copiii persoanei respective merg la scoala, e conditie esentiala (…) si participa, daca este solicitata, la activitati in beneficiul comunitatii. (…) In urma acestei cumulari de venituri vom avea cresteri a ceea ce inseamna ajutoarele sociale cumulate (…). Cifra reper este 260 de lei. Pentru ajutorul de familie este de la 260 la un …