Venzuela: Negocieri intre Maduro si opozitie, pentru oprirea protestelor violente

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a primit, joi, la Palatul Miraflor, la presiunea aliatilor sai sud-americani, opozitia moderata, in cadrul primeri reuniuni care incearca sa opreasca protestele sangeroase care dureaza de peste doua luni, relateaza AFP, conform Mediafax.
Aproximativ 20 de reprezentanti ai opozaitiei moderate din cadrul coalitiei opozitiei Masa Unitatii Democratice (MUD) – inclusiv principalul opozant al lui Maduro, Henrique Capriles – participau la intalnire, la care asistau ca observatori ministrii de Externe din Ecuador, Columbia, Brazilia si nuntiul apostolic, reprezentantul Vaticanului in Venezuela.
Impus de Uniunea Natiunilor Sud-Americane (UNASUR), acest dialog inedit, de la instalarea la putere, in aprilie 2013, a lui Maduro, protejatul fostului presedinte Hugo Chanez, are ca scop sa puna capat celor peste doua luni de proteste ale studentilor si opozantilor, care denunta insecuritatea, nivelul de viata prea scump, inflatia si reprimarea politieneasca din aceasta tara, care dispune de cele mai importante de rezerve de petrol din lume.
Violente in cursul mobilizarilor s-au soldat, potrivit datelor oficiale, cu 39 de morti, majoritatea prin impuscare, peste 600 de raniti, iar aproximativ 100 de anchete au fost deschise impotriva unor membri ai fortelor de ordine suspectati ca au incalcat drepturile omului.
Intalnirea, constand in luari de cuvant, este transmisa in direct la toate posturile de radio si televiziune din tara.
Asa cum se obisnuieste in aceasta tara extrem de polarizata intre sustinatorii si opozantii modelului “chavist”, neincrederea a continuat sa submineze ambele tabere joi.
Deputatul Julio Borges, din cadrul partidului lui Henrique Capriles, Primero Justicia, una dintre principalele formatiuni din cadrul MUD, a anuntat ca nu are “nicio incredere in Guvern”.
“Nu-l numim dialog. Ceea ce se va intampla este o dezbatere”, a nuantat el, apreciind ca “acum, mai mult ca niciodata, manifestatiile pasnice si constitutionale sunt necesare pentru a exercita presiune in vederea unei schimbari radicale si democratice”.
“Unul dintre factorii care a determinat (Guvernul) sa inceapa un dialog cu orice pret” este “probabil presiunea internationala”, din cauza “imaginii proaste tot mai puternice (a autoritatilor), generate de reprimarea manifestantilor”, a declarat pentru AFP politologul John Magdaleno.
Promis de mai multe saptamani de catre autoritati, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *