Veste proasta pentru bugetari: NU primesc nici in 2016 tichete de masa, premii, vouchere de vacanta

Tichete eliminate

Veste proasta pentru bugetari, dupa valul de majorari din acest an. Bugetul pentru 2016 este mult mai restrictiv si amana unele promisiuni facute de guvernarea anterioara. Pe lista tichete de masa, vouchere de vacanta

Bugetarii nu vor primi nici in 2016 tichete de masa, tichete sau vouchere de vacanta, premii si ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizatii la iesirea la pensie sau trecere in rezerva, din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016.
Informatiile apar in proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Actul normativ stabileste si plafoanele maxime pentru o serie de indicatori, inclusiv pentru cheltuielile statului cu salariile. Acestea nu au voie sa depaseasca, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar in 2017, plafonul trebuie sa scada la 7,4% din PIB.
Proiectul bugetului de stat pe 2016 a fost facut public vineri seara. Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie nu apare in proiect.

Potrivit Realitatea TV, proiectul bugetului pe anul 2016 nu prevede majorarea salariului minim pe economie la 1 ianuarie. Ministrul Finantelor a anuntat ca vrea sa faca o analiza complexa in prima parte a anului pentru a vedea daca varianta cresterii salariului minim este viabila.
Pe de alta parte, pensiile publice pilonul 2 se vor majora doar cu 0,1%. Schimbari apar si in ceea ce priveste programul “Prima Casa”. Mai exact, plafonul va scadea de la 2,8 miliare de lei, la 1,6 miliarde de lei anul viitor.
Se modifica si costul: daca in 2015 era ROBOR +2,5%, anul viitor ROBOR va fi +2%, ceea ce inseamna o scadere a dobanzii. Asadar, romanii care isi vor lua locuinte prin creditul “Prima Casa” vor plati rate mai mici.
Vor primi mai multi bani Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, dar si SRI si SIE. Bani in plus va primi si Administratia Prezidentiala, Senatul si Camera Deputatilor.
In schimb, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene si cel al Energiei vor primi bani mai putini.
Riscul de deviere bugetara este luat in serios de Guvernul condus de Dacian Ciolos, in contextul in care din 2016 intra in vigoare atat noul Cod Fiscal, cat si majorarile salariale.
“In conditiile in care pe baza executiei bugetare a anului 2016 exista un risc de deviere, in vederea contracararii acestuia se impune promovarea unor masuri, pe orizontul de referinta, respectiv mentinerea unor masuri adoptate in anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masa, tichete/vouchere de vacanta, premii si ore suplimentare, tichete cadou si indemnizatii la iesirea la pensie/trecere in rezerva”, se mentioneaza in actul normativ citat de Agerpres.
De asemenea, pentru contracararea riscului de deviere, sunt necesare masuri precum cresterea absorbtiei fondurilor europene, o eficienta sporita in colectarea taxelor si a impozitelor, in reducerea evaziunii fiscale, imbunatatirea conformarii voluntare, aplicarea noului pachet legislativ privind achizitiile publice, dar si imbunatatirea structurii cheltuielilor publice.
Actul normativ stabileste si plafoanele maxime pentru o serie de indicatori macroeconomici. Astfel, conform documentului, cheltuielile statului cu salariile nu au voie sa depaseasca, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB).
In ceea ce priveste deficitul bugetului general consolidat, exprimat ca pondere in produsul intern brut, acesta trebuie sa fie de maxim 2,8% in 2016, respectiv 2,77% in 2017.
“Pentru anul 2016, plafonul propus pentru datoria guvernamentala, conform metodologiei UE, este de 41%, luand in considerare potentialele prefinantari ce vor putea fi atrase in conditiile favorabile ale pietelor financiare, precum si eventualele evolutii sub asteptari atat ai indicatorilor macroeconomici, cat si ai pietelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2016”, se mai arata in proiectul de Lege.
In plus, plafonul privind emiterea de garantii de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice si de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2016, este de 8 miliarde de lei.
“Masurile de relaxare fiscala decise in anul 2015 in scopul stimularii cresterii economice se estimeaza ca vor avea un impact direct negativ asupra veniturilor bugetare pana la finalul anului 2017, an in care se vor aplica si ultimele reduceri planificate de taxe si impozite. Dupa aceasta perioada se estimeaza o stabilizare a ponderii in PIB a veniturilor bugetare. In paralel, se estimeaza o majorare a ponderii in PIB a cheltuielilor bugetare pe anul 2016 generata de anualizarea majorarilor salariale si a unor prestatii de asistenta sociala, adoptate in anul 2015, urmata insa pe termen mediu de o ajustare semnificativa a acestora ca pondere in PIB in ipoteza mentinerii acelorasi politici salariale si de asistenta sociala”, se subliniaza n documentul citat.
In aceste conditii exista riscul ca deficitul bugetar (atat cash cat si ESA) sa inregistreze o crestere abrupta in anul 2016, fara a depasi limita de 3% din PIB stabilita prin Tratatul de la Maastricht, crestere care se mentine si in anul 2017 urmata insa de revenirea, incepand cu anul 2018 si continuand si in anul 2019, pe o traiectorie de ajustare, se mai arata in proiectul citat.
“In contextul celor prezentate mai sus, in termeni structurali, exista riscul de a devia pe orizontul de referinta de la Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (OTM) stabilit pentru Romania, respectiv 1% din PIB, deficitul structural pe anul 2016 fiind estimat la 2,73% din PIB, in anul 2017 la 2,86% din PIB urmand sa inregistreze o traiectorie descendenta incepand cu anul 2018, respectiv 2019, cu o ajustare anuala de 0,5 puncte procentuale”, se subliniaza in actul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *