Vestea anului: 100 de lei in plus pentru fiecare familie

Anul 2016 a venit cu o reducere semnificativa a TVA-ului, fapt care ar trebui sa se vada si in preturile platite de romani. Bugetul unei familii castiga teoretic peste 100 lei pe luna dupa reducerea taxelor.

Datorita reducerilor de la inceputul anului, fiecare familie castiga, in medie, in jur de 100 de lei, potrivit calculelor facute de specialisti.
Statistica spune ca, in Romania, o familie are un venit mediu lunar de 2.655 de lei. Cheltuielile pe care familia le face au scazut, cel putin teoretic, de la intai ianuarie, odata cu reducerea TVA de la 24 la 20 de procente, scrie digi24.ro.
Cea mai mare economie, de peste 72 de lei, este la alimentele pe care le consumam intr-o luna. Aici, scaderea a fost de peste 12% si se aplica din vara anului 2015. Vinul si cafeaua s-au ieftinit insa in urma cu cateva zile: atat prin reducerea TVA, cat si prin scaderea accizelor.
Pentru produsele de ingrijire necesare unei familii scaderile sunt de la cativa zeci de bani. Ieftinirile insa se aduna, mai ales la produsele care sunt mai scumpe, cum ar fi detergentul sau medicamentele. Si etichetele de pe hainele cumparate ar trebui sa arate preturi cu cativa lei mai mici pentru produsele de peste 100 de lei.
Platim mai putin pentru energia electrica in urma unei decizii a autoritatilor. In scaderea de 3,5% este inclusa si reducerea TVA-ului, insa efectul ieftinirii a fost atenuat de scumpirea altor componente din pret. Pentru abonamentele la telefon, internet si cablul tv platim cu aproape 10 lei mai putin per familie. Si timpul liber ar trebui sa fie mai relaxant daca reducerea TVA s-ar aplica atunci cand mergem la film sau iesim la restaurant.
Pentru transport, cea mai mare scadere o resimtim la un plin de carburant, in timp ce biletele la transportul in comun cu autobuzul sau metroul nu se vor modifica. Tarifele sunt stabilite aici prin decizii ale consiliilor locale.
Toate aceste cheltuieli depasesc 1.600 de lei, iar economiile facute sunt de 105 lei. Singura conditie este ca reducerea de taxe sa se reflecte si in preturile afisate de comercianti, scrie sursa citata.
Vestea mai putin buna este ca ne vom bucura doar cateva luni de economiile pe care le putem face datorita reducerii TVA, a accizelor sau a ieftinirii curentului. Din vara, gazele se scumpesc. In plus, carburantii sunt la preturi minime, inflatia este negativa, iar economistii spun ca urmeaza reversul medaliei. Adica, preturile sa reinceapa sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *