Vesti bune pentru romanii care lucreaza in strainatate. Din mai, salariile ajung la 5.500-6.000 de euro

Elvetia, una din tarile europene cu cel mai ridicat salariu mediu, si-a deschis complet granitele pentru lucratorii romani si bulgari, scrie capital.ro.
Anuntul a fost facut de Presedintele Confederatiei Elvetiene, Alain Berset.
“In luna mai 2019 ajungem la finele acestui proces, data de la care nu va mai exista nicio diferenta si nicio restrictie”, explica Berset, la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.
Citeste si?Guvernul ofera salarii uriase romanilor ca sa revina in tara. Cati bani ar primi un roman din Diaspora
Concret, restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate complet in 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucratori din cele doua tari pe piata muncii in Elvetia.
Iar daca in Germania, Italia sau Spania, salariul mediu nu depaseste 2500 euro, romanii care vor alege sa lucreze in Elvetia vor putea castiga de doua sau chiar de trei ori mai mult, salariul mediu ridicandu-se la suma de 6000 euro.
Aflat in vizita in Romania in luna noiembrie, presedintele Confederatiei Elvetiene, Alain Berset, a afirmat ca, dupa luna mai 2019, nu va mai exista nicio restrictie pe piata muncii din Elvetia pentru cetatenii romani.
“In momentul in care Romania s-a alaturat UE a integrat si sistemul de libera circulatie a persoanelor si Elvetia are de mult timp un acord privind libera circulatie a persoanelor. In momentul aderarii, a trebuit sa luam hotararea de a largi aceasta libera circulatie si la cetatenii romani, lucru pe care l-am facut, dar in tara noastra era nevoie de un vot popular, pentru ca suntem o democratie directa si iata ca votul a fost pozitiv pentru a largi acest drept de libera circulatie intre tarile noastre”, a explicat Berset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *