Vesti proaste pentru toti romanii. A intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019

Pentru creditele de consum si ipotecare, gradul de indatorare este stabilit, de marti, 1 ianuarie 2019, la cel mult 40% din venitul net pentru cele in lei si 20% pentru cele in valuta, atat pentru cele accesate de la banci, cat si pentru cele de la IFN-uri.
Exceptie face achizitionarea primei locuinte, care va avea o rata maxima de indatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicata, respectiv 45% si 25%.?Anterior, gradul de indatorare nu era limitat. Media pietei era de 55-60%, dar putea ajunge si la 80%.
“Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor lunare totale de plata decurgand din credite sau alte finantari rambursabile in veniturile nete lunare luate in considerare, respectiv veniturile din care s-au dedus obligatiile fiscale”, se precizeaza in Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nr. 6 din 31 octombrie 2018, care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 950, din data de 9 noiembrie 2018. Noul regulament al BNR a modificat si a completat Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, dupa cum a decis institutia la data de 17 octombrie 2018.?
Alta exceptie de la noile limite de indatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum si imobiliare nou-acordate in fiecare trimestru in limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de banci si IFN-uri, in trimestrul anterior. Aceasta exceptie nu se aplica in cazul creditelor a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 250.000 de euro.
Bancile si IFN-urile pot utiliza exceptia mentionata numai pentru “debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, ca nivelul suficient al veniturilor de care acestia dispun asigura premisele pentru administrarea adecvata a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de credite de consum, respectiv al celui de credite pentru investitii imobiliare”, iar un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decat salariul mediu net pe economie.
Alta exceptie sunt refinantarile ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e). Mai exact, pentru determinarea gradului total de indatorare, “in cazul obligatiilor de plata decurgand dintr-o facilitate de creditare de tip revolving, suma luata in considerare de imprumutator nu poate fi mai mica de 3% din plafonul facilitatii de creditare acordate si se stabileste de imprumutator in reglementarile proprii”, se arata in actul normativ citat.
Calculele BNR arata ca noua rata disponibila nu se va reduce in toate cazurile. Unei persoane cu un venit net de 3.000 de lei ii va fi acceptat un credit cu o rata de cel mult 1.200 de lei, fata de cel mult 1.413 lei, in prezent, dar o gospodarie formata din doi adulti si doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net lunar, va avea acces la o rata de 2.000 de lei, aproape de rata maxima de 1.996 de lei, disponibila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *