VESTI PROASTE. Se schimba programul Prima Casa. Ar putea fi acordat pe criterii sociale, restrangandu-se astfel conditiile de acces

In cea de-a doua sa sedinta din acest an, CNSM a discutat, printre altele, despre provocarile potentiale privind programul Prima Casa, scrie adevarul.ro.
Citeste si?Romanii s-au inghesuit sa-si cumpere locuinte prin Programul Prima Casa
In urma dezbaterilor, Comisia a probat o recomandare referitoare la recalibrarea programului “Prima Casa”, “prin care se recomanda Guvernului sa evalueze oportunitatea recalibrarii programului “Prima Casa” din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, cu mentinerea unui grad de indatorare sustenabil”.
De la lansarea programului “Prima casa”, in anul 2009, aproximativ 20.000 de cetateni romani pe an au contractat credite imobiliare prin acest program, ceea ce inseamna ca pana in prezent au beneficiat de acest program circa 230.000 de persoane.
Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, a declarat pentru profit.ro ca Ministerul Finantelor va decide daca este cazul sau nu sa modifice programul Prima Casa, dar ca exista argumente in acest sens. “Initial era un stimul pentru creditare, de ceva vreme nu mai este nevoie. Nici rolul social al programului nu mai e foarte bine conturat si ar trebui vazut daca se poate recontura”, a declarat oficialul BNR.
De la lansarea Prima Casa, in 2009 au fost acordate peste 240.000 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de circa 22 de miliarde de lei, pentru o valoare a creditelor dubla. Bancile sunt acoperite imediat cu jumatate din valoarea imprumuturilor de catre stat in cazurile de default, acesta fiind principalul produs de creditare a populatiei in ultimii ani. Cel mai atractiv pentru debitori e faptul ca nu este nevoie aproape deloc de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *