Viata de film a luptatorului anticomunist Vasile Motrescu. Luptator in gherilele antisovietice, apoi agent dublu al Securitatii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Una dintre cele mai interesante figuri ale rezistentei anticomuniste a fost Vasile Motrescu. Viata lui este demna de un film. Taran sarac din Bucovina, el a fost recrutat si trimis pe Frontul de Est, apoi a devenit luptator anticomunist. A facut parte dintr-un grup?impreuna cu Constantin Cenusa si cu Cozma Patrauceanu. In 1951, a crezut in promisiunile Securitatii, cum ca toti haiducii care se vor preda vor fi gratiati.
Constantin Cenusa si Cozma Patraceanu au fost condamnati la inchisoare pe viata. Primul a fost eliberat in 1964 si a fost gasit spanzurat la trei zile dupa eliberare. Cel de-al doilea a trait pana in 1992 si a reusit sa relateze anii de lupta anticomunista. Vasile Motrescu a acceptat sa colaboreze cu Securitatea, iar de aici viata sa a luat o turnura extraordinara, pana cand a fost prins si executat, in 1958. Istoricii Theodor Barbulescu si Liviu Taranu au reconstituit faptele, in lucrarea „Existenta cotidiana a unui „bandit”: cazul Vasile Motrescua”.
Luptator in gherilele antisovietice
Cei doi istorici afima ca Vasile Motrescu a avut parte de o pregatire militara exceptionala. „Incepand cu primavara anului 1944 a intrat in componenta primelor grupuri de partizani antisovietici – fosta grupare Macoveiciuc – aflate sub protectia Comandamentului romano-german din Campulung Moldovenesc si instruite in scoala din comuna Sadova. In toamna anului 1944 este nevoit datorita acestei activitati sa se ascunda de teama trupelor sovietice. Revine apoi in localitatea sa de bastina unde isi intemeiaza o familie avand si doi copii. In primavara anului 1949 afla ca este urmarit de Securitate pentru actiunile sale antisovietice din vara anului 1944 si se refugiaza din nou in padurile din zona Radauti. A facut parte apoi din grupul Constantin Cenusa, care luptase si impotriva sovieticilor; Vasile Motrescu si Constantin Cenusa au fost condamnati in contumacie de catre Tribunalul Militar Iasi la un total de 31 ani de inchisoare datorita „activitatii desfasurate in spatele trupelor sovietice in primavara anului 1944″.a”
Agent dublu
Dupa ce s-a predat Securitatii in anul 1951, „Vasile Motrescu a fost utilizat ca element acoperit infiltrat in grupul condus de Ioan Gavrila, care actiona in Muntii Fagaras, avand misiunea de a furniza informatii referitoare la locul unde se afla aceasta grupare si de a crea conditiile necesare capturarii membrilor acesteia. Dupa cum marturiseste chiar Ioan Gavrila, Vasile Motrescu a dejucat in ultimul moment planul Securitatii, avertizandu-i pe cei in cauza de iminenta lor capturarea”, arata lucrarea citata. Informatia este confirmata si de Ion Gavrila Ogoranu, care relata in 1991: „Am fi cazut sigur [in capcana], daca in acea grupa de falsi partizani nu s-ar fi aflat un bucovinean inalt, in haine nationale, Vasile Motrescu, care ne-a salvat viataa”.
Cei doi istorici afirma ca Vasile Motrescu a fost trimis de securisti intr-o noua misiune. „Este recuperat de catre organele Securitatii si folosit in alta operatiune de deconspirare a unui fost membru al Rezistentei – Macoveiciuc Silvestru – in a carui celula de la Penitenciarul Botosani este introdus Vasile Motrescu.
Condamnat la 23 de ani si 6 luni de inchisoare
Si in acest caz se deconspira in fata celui vizat de securisti. In urma acestor „esecuri” este judecat si condamnat la un total de 23 de ani si sase luni pentru talharie, instigare publica repetata si asociere contra linistii publice.In urma acestei sentinte, la 29 mai 1952, pentru a treia oara, se refugiaza in padure, avand asupra sa si o arma Z.B. din timpul razboiului. O luna mai tarziu, se alatura lui Gavrila Vatamaniuc (fugar din 1948) si fratilor Chiras Ioan si Gheorghe – acestia din urma impuscati ulterior, in timpul unei ciocniri cu trupele de securitate aflate pe urma lor. Alaturi de ceilalti membri ai gruparii din care facea parte, Vasile Motrescu a raspandit manifeste si a contribuit la intarirea ideii, in randul populatiei din regiunea Bucovinei, ca un nou razboi este in pregatire si ca Occidentul va rasturna regimul nou instalat de catre sovieticia”, mai afirma Theodor Barbulescu si Liviu Taranu, care adauga ca „in toata aceasta perioada (1952-1958), Vasile Motrescu trimite autoritatilor o serie de scrisori in care arata motivele pentru care s-a refugiat in munti, prezentand totodata si starea de nemultumire existenta in randul tara-nimii din Bucovina, in fata colectivizarii fortate. El cere gratierea detinutilor politici si eliberarea, in special, a lui Constantin Cenusa, promitand ca daca aceste cereri vor fi indeplinite, el va iesi din clandestinitate. Un caiet, de 38 de pagini, cu insemnarile si poeziile sale, din anul 1953, este depus la Militie. In toamna anului 1954, grupul Vatama-niuc construieste un bor-dei bine aprovizionat, in pa-du-rea Bercheza de la Bat-ca Corbului, in care Gavril Vatamaniuc si Vasile Motrescu isi petrec cea mai mare parte din iarna.
Descoperit fiind alaturi de Gavril Vatamaniuc la 18 ianuarie 1955 de soldati ai trupelor de securitate, Vasile Motrescu nu a ezitat sa traga in cei doi ostasi care i-au taiat orice posibilitate de fuga. In bordeiul parasit de catre partizani s-au gasit, alaturi de alimente, arme sau munitie si doua caiete cu insemnari, precum si un petic de hartie cu un text intitulat „Catre calaii Neamului Romanesca”, semnat „partizan V. Motrescua”.
Dupa acest moment, Vasile Motrescu s-a despartit de restul gruparii, preferand sa actioneze singur si sa fie ast-fel mai greu de depistat si capturat de catre Securitatea”.
Viata zilnica de luptator din munti
Pentru documentarea existentei zilnice a luptatorului din munti este foarte util jurnalul sau, pastrat de Securitate. „M-am sculat de dimineata am mancat, am luat o bucata de mamaliga si trei cepe si am plecat cu ajutorul lui Dumnezeu dupa vanat caci am terminat alimentele de o buna bucata de vreme, ne chinuim mai mult cu mamaliga fripta, cir si ceapa caci zapada pe unele locuri trece de un metru. De la bordei de la gradina am plecat la Stancile Sfredelului pe fata caci …

spot_imgspot_img