Vicepresedintele Biden, la Kiev pentru sustinerea autoritatilor

Numarul doi de la Casa Alba a promis sprijin american autoritatilor pro-occidentale de la Kiev pentru a face fata amenintarilor Rusiei, in timp ce Washingtonul si Moscova isi cer reciproc sa actioneze pentru aplicarea acordului de la Geneva pentru a pune capat crizei din estul Ucrainei. La Moscova, premierul Medvedev promite ca in cazul sanctiunilor Occidentului “ne vom arata coltiia”.
Rusia trebuie sa-si retraga trupele de la frontiera cu Ucraina si sa inceteze “sustinerea oamenilor ce se ascund in spatele mastilor” in Est, in caz contrar ea risca o izolare mai mare, a avertizat ieri la Kiev vicepresedintele american, Joe Biden. El a precizat ca “timpul preseaza” pentru punerea in functiune a angajamentelor luate saptamana trecuta la Geneva. “Am fost clari – Rusia risca sa faca fata mai multor sanctiuni si unei izolari mai mari”.?
Totodata, dupa ce a reafirmat angajamentul SUA in Ucraina, Biden a avertizat liderii ucraineni ca trebuie sa infrunte coruptia oficiala endemica din tara pentru a raspunde exigentelor politice ale unei populatii frustrate. Luna viitoare, ucrainenii urmeaza sa isi aleaga un nou presedinte si responsabilii americani spera intr-un nou elan pentru procesul reformei constitutionale vizand conferirea autoritatii politice diverselor guverne regionale din Ucraina. Asa cum sublinia Biden marti, “votul din 25 mai este poate “cel mai important din istoria Ucrainei”. Oficialul american a avut intalniri cu presedintele interimar si cu premierul si alti reprezentanti ai autoritatilor de la Kiev si a repetat ca SUA sustin integritatea teritoriala a Ucrainei. Conditiile acordului de la Geneva pentru evitarea unui conflict in Ucraina nu sunt aplicate in teren, separatistii pro-rusi inarmati continuand sa ocupe cladirile oficiale din mai multe orase din est. Responsabilii americani si europeni au precizat la Geneva ca vor considera Moscova responsabila de neaplicarea acordului si vor impune noi sanctiuni economice daca separatistii nu depun armele si nu elibereaza aceste cladiri publice, ocupate de doua saptamani.
Dialogul surzilor
Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat Rusia ca se comporta intr-un “mod al secolului 19” si in cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul sau rus, Serghei Lavrov a cerut Moscovei sa ia “masuri concrete pentru ajutarea la punerea in practica a acordului de la Geneva cerand public separatistilor sa evacueze” cladirile ocupate ilegal. Lavrov a replicat ca Washingtonul trebuie sa convinga Kievul sa respecte angajamentele si sa utilizeze influenta “pentru ca aceste capete incinse sa nu provoace un conflict sangeros”.
Pro-rusii nu renunta
Tensiunile sunt departe de a scadea, dimpotriva s-au amplificat in week-end odata cu schimbul de focuri la Slaviansk, separatistii cerandu-i lui Putin sa trimita trupe.
Un mediator al OSCE, Mark Etherington a avut o prima intalnire cu seful separatistilor din Slaviansk, oras pe care rebelii pro-rusi l-au transformat intr-o reduta si i-a cerut sa aplice acordul de la Geneva. Autoproclamat “primarul poporului” pro-rus din oras, Viaceslav Ponomarev a precizat mai tarziu pentru presa ca “noi nu am negociat, nu am vorbit. Le-am spus pozitia noastra, ce se petrece aici si ei ne-au spus despre planurile lor”. Separatistii au declarat o “republica populara a Donetkului” independenta in cea mai mare provincie din est si au numit oameni in posturi oficiale in orase, au instalat puncte de control si pe cladirile guvernamentale flutura steagul rusesc.
Dovezile jocului Kremlinului
Departamentul de Stat american a dezvaluit imagini furnizate de Kiev ce demonstreaza ca separatistiiinarmati din estul Ucrainei sunt de fapt militari sau ofiteri ai serviciilor secrete ruse. Unele imagini au fost furnizate de ucraineni, altele au fost publicate in presa internationala sau recuperate pe Twitter si arata persoane si “semne ale unei conexiuni intre Rusia si o parte a militantilor inarmati din estul Ucrainei”. O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul OSCE arata o imagine din Georgia anului 2008 a unui militar cu barba …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *