Vicepresedintele CJ Hunedoara ii solicita lui Ponta o discutie urgenta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vicepresedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, ii solicita premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare deschisa, ca o delegatie guvernamentala sa vina in judet pentru a discuta despre descentralizarea activitatii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), precizand ca luarea unei decizii in acest sens fara consultarea autoritatilor locale reprezinta „un grav abuz”, informeaza Mediafax.
?”Consiliul Judetean Hunedoara a luat act de intentia Guvernului de a reorganiza Complexul Energetic Hunedoara in directia divizarii, situatie in care s-a facut vorbire si de implicarea in acest proces a administratiei judetene. In acest sens, solicitam, in regim de urgenta, prezenta unei delegatii guvernamentale in judetul Hunedoara cu care sa putem discuta privitor la implicatiile administratiei judetene despre care s-a facut referire prin diferite surse, unele dintre ele venind chiar din zona sectorului energetic (a??).Impactul noii viziuni organizatorice fiind unul fara precedent pentru sectorul economic al judetului Hunedoara, Consiliul Judetean Hunedoara are intreaga responsabilitate fata de comunitatea din judet si consideram ca luarea oricarei decizii de descentralizare a activitatii la Complexul Energetic Hunedoara fara consultarea autoritatilor locale reprezinta un grav abuz”, arata Gligor in scrisoarea deschisa trimisa premierului.
El mai precizeaza ca orice decizie privind CEH „luata in pripa” s-ar putea solda „cu un cataclism social”.
Citeste si:?Ponta, despre sesizarea lui Tomac in cazul Sova: Orice gaga stie ca Tariceanu nu e seful Senatului
„Tineti cont, domnule prim-ministru, ca sunt in joc slujbele a peste 7.000 de oameni si a familiilor lor, iar orice decizie luata in pripa, fara consultari si punerea la punct a unor detalii esentiale, se poate solda cu un cataclism social de care veti fi pe deplin raspunzator”, se mai arata in scrisoarea deschisa.
Gligor isi exprima speranta ca, pentru a preintampina o astfel de „situatie de criza, cu urmari dintre cele mai dramatice pentru hunedoreni”, dialogul cerut va avea loc in cel mai scurt timp.
„Imi exprim, totodata, certitudinea ca doar prin dialog vom putea concepe, impreuna, un plan realist care sa diminueze riscurile economice si sociale inerente unei diviziuni de o asemenea importanta in structura industriala a judetului Hunedoara”, se mai arata in scrisoarea deschisa.
Sase lideri sindicali din conducerea Sindicatului Muntele din minerit au declansat, vineri, greva foamei in curtea CEH Hunedoara din Petrosani, pentru a atrage atentia asupra situatiei grave care ar putea duce la inchiderea minelor din Valea Jiului.
Potrivit presedintelui Sindicatului Muntele, Petre Nica, sase lideri sindicali au declansat greva foamei, vineri, in curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani pentru a atrage atentia guvernantilor asupra problemelor cu care se confrunta CEH si care ar putea duce la inchiderea tuturor minelor din Valea Jiului, dar si a celor doua termocentrale de la Paroseni si Mintia.
„Sase lideri din conducerea Sindicatului Muntele au intrat in greva foamei, actiunea avand ca scop atragerea atentiei asupra situatiei deosebit de grave in care se afla angajatii CEH, dar si asupra instabilitatii economice si energetice pe care o poate provoca orice decizie guvernamentala care nu va fi fundamentata pe o analiza reala si durabila”, declara Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.
Acesta sustinea ca reprezentantii Sindicatului Muntele fac, in acest fel, apel la Guvern sa trateze cu responsabilitate si seriozitate Complexul Energetic Hunedoara, structura energetica de siguranta nationala.
„Atragem atentia asupra a patru probleme grave cu care se confrunta CEH. Prima este neacordarea ajutoarelor de stat de 167 de milioane de lei pentru achizitia de certificate de carbon, dupa ce Comisia Europeana a descoperit ca, in perioada 2007-2011, termocentralele Mintia si Paroseni au beneficiat de subventie mascata a pretului pentru energia electrica. Practic, s-a vandut energie electrica la Hidroelectrica la un pret mai mare decat cel la care Hidroelectrica a vandut mai departe. Prejudiciul este de 26,5 milioane de lei, la care s-au adunat penalitati si dobanzi. Pentru ca CEH sa beneficieze de ajutor de stat trebuie sa retuneze aproximativ 40 de milioane de lei inainte, suma de care nu dispune. La Bucuresti se incearca gasirea unei solutii, insa timpul e scurt pana in 30 aprilie”, declara Nica.
Potrivit liderului sindical, o a doua problema este incercarea Guvernului de a separa activitatea energetica de cea minera in cadrul CEH.
„Separea activitatii energetice de cea miniera ne-ar aduce din nou in anul 2012, iar singura solutie de supravietuire pentru minele ramase deschise din Valea Jiului ar fi pentru trei ani prin intermediul programul de inchidere a minelor si apoi gata. Termocentralele sunt si ele sub acelasi risc de inchidere. Spre exemplu, termocentrala Mintia e construita pentru a functiona cu carbune din Valea Jiului. Termocentrala Mintia are credite de peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care nu mai poate contracta alte credite cu care sa se retehnologizeze pentru alt carbune”, mai spunea Petre Nica.
O a treia problema semnalata de liderii Sindicatului Muntele, care a dus la declansarea grevei foamei, este ca producatorii de energie pe baza de carbune concureaza cu producatorii de energie subventionata.
Citeste si:?Hunedoara: Sase persoane, audiate pentru talharie
„Producatorii de energie pe baza de carbune din Romania sunt obligati sa concureze pe …

spot_imgspot_img