Victima a metamizolului:Un tanar a ajuns la Reanimare dupa ce a luat o fiola de Algocalmin

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cel putin doi romani au ajuns la spital in ultimele trei luni din cauza metamizolului, un compus al algocalminului. Metamizolul poate provoca agranulocitoza, boala ce duce la scaderea marcata a globulelor albe si poate fi fatala.

Un tanar este internat in spital in stare grava. El se pare ca are agranulocitoza, boala posibil indusa de metamizol, compus al algocalminului. „Gardianul” a avertizat inca de acum cateva luni asupra pericolului pe care il reprezinta metamizolul si eliberarea sa fara reteta, dar autoritatile nu au vrut sa auda, spunand ca nu exista cazuri concrete si dovezi suficiente care sa demonstreze ca algocalminul provoaca agranulocitoza. Barbatul de 31 de ani a ajuns vineri seara la camera de garda a Spitalului Bagdasar-Arseni, unde i s-au prescris antibiotice pentru viroza. Sambata a ramas acasa pentru ca se simtea rau. A luat o fiola de algocalmin, dar starea lui s-a inrautatit treptat. Duminica dimineata a ajuns la Spitalul Universitar, unde s-a constatat ca numarul leucocitelor ii scazusera drastic, iar pana la pranz, tensiunea sa era imposibil de decelat. Cu alte cuvinte, nu avea tensiune. Avand pneumonie, ar fi trebuit transportat la Institutul „Matei Bals”, dar starea lui nu permitea acest lucru. A fost adus tratamentul de care avea nevoie ? antibiotice si imunoglobuline – de acolo, iar starea lui, desi tot critica, s-a imbunatatit. A doua zi a ajuns la un numar de 2.600 de leucocite, iar in a treia avea 4.500. Nivelul normal de lecucocite ? globule albe ? este intre 5.000 si 8.000. Tanarul inca respira artificial si are o septicemie severa. In urma analizelor, medicii au exclus posibilitatea de a avea SIDA sau leucemie, iar evolutia starii lui de sanatate inclina din ce in ce mai mult catre o alta boala de imunodeficienta, agranulocitoza.

Un alt barbat, de 39 de ani, a ajuns la spital in luna iunie din aceeasi cauza. O fiola de algocalmin, pe care a luat-o pentru a se trata de viroza si febra, l-a adus in pragul unui soc septic. Tensiunea acestuia a fost cu foarte mare greutate redresata de medici. Daca diagnosticul de agranulocitoza al tanarului de 31 de ani, internat la Spitalul Municipal, se confirma, avem de-a face cu primul caz raportat si o dovada suficienta pentru Agentia Nationala a Medicamentului, ca sa poata impune restrictii in ceea ce priveste eliberarea algocalminului fara reteta. „In ultima vreme au aparut foarte multe controverse legate de analgezice. Spre deosebire de antibiotice, de care depinde viata unui om, analgezicele se folosesc pentru imbunatatirea calitatii vietii, deci se poate trai si fara ele”, explica Elena Copaciu. De aici si discutia apriga din ultimul timp si paradoxul care s-a creat: luam un medicament care sa ne ofere o mai buna calitate a vietii, cum este in cazul durerilor cronice, iar acesta ajunge sa ne puna viata in pericol.

Substanta controversata pe care algocalminul o contine, metamizolul, poate provoca agranulocitoza, boala care debuteaza cu o infectie foarte activa si presupune distrugerea celulelor din maduva osoasa, precursoarele celulelor sanguine care asigura apararea organismului. „Metamizolul este prezent in aproximativ 60 la suta din medicamentele folosite in controlul durerii la noi in tara”, a declarat dr. Elena Copaciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii si medic sef Clinica ATI a Spitalului Universitar Bucuresti. Aceasta a adaugat ca „circa 95 la suta din bolnavi primesc metamizol intravenos pentru controlul durerii postoperatorii”. Asociatia Romana pentru Studiul Durerii trage un semnal de alarma si sustine ca se impun noi reglementari legate de prescrierea si eliberarea de metamizol. Riscul estimat de agranulocitoza este de 1 la 20 de mii de administrari. Pe langa aceasta boala, metamizolul mai poate da si alte reactii adverse de tip alergic, la fel de grave, care pot duce la moartea pacientului, chiar si cu terapie intensiva prompt aplicata. Pe langa socul anafilactic, mai pot aparea si reactii alergice moderate, de tip bronhospasm, crize de astm, bronsic, dereglari ale functiilor ficatului, rinichilor si plamanilor, dar si hipotensiune arteriala si reactii de tip greata sau voma. Unul dintre pericolele utilizarii acestei substante este generat de usurinta cu care orice individ o poate procura. Ea poate fi eliberata fara nici un fel de prescriptie medicala.

spot_imgspot_img