VIDEO Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, mesaj clar pentru Tudorel Toader: Apreciem foare mult activitatea DNA

UPDATE 11.15: Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell a declarat ca i-a transmis ministrului Toader ca Guvernul britanic doreste o colaborare juridica cu Romania, dupa Brexit, subliniind ca activitatea DNA a fost intens laudata in statul insular.

“Avem o colaborare foarte stransa la toate?nivelurile. Am mai subliniat ca dupa Brexit, ne dorim o colaborare juridica foarte stransa.?
Romania trebuie sa aleaga, bineinteles,?ce sistem de justitie este potrivit conform Constitutiei. Noi am declarat ca apreciem foarte mult ce s-a facut anul trecut in intarirea statului de drept, am apreciat activitatea DNA, iar orice modificare pe Justitie ar trebui sa se faca cu toate partile interesate pentru a se intari sistemul de drept in Romania si lupta impotriva coruptiei.
Domnul ministru a explicat scopul modificarilor. Vrem ca aceste modificari sa aiba ca scop lupta impotriva coruptiei. Domnul ministru a explicat ca este in curs o examinare a proiectului cu toate partile implicate”, a declarat Paul Brummell.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a ajuns, miercuri, la sediul Ministerului Justitiei, unde se va intalni cu Tudorel Toader. Cel mai probabil, cei doi vor discuta despre proiectul propus de ministrul de resort pentru modificarea Legilor Justitiei.?Vizita lui Paul Brummell la Ministerul Justitiei nu fusese anuntata anterior.
Ambasada Marii Britanii si-a exprimat, in urma cu o saptamana, speranta?ca modificarile in domeniul Justitiei vor avea “rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania, in ultimii ani, in lupta impotriva coruptiei”.

“Este responsabilitatea Romaniei sa decida cu privire la legislatia proprie, in conformitate cu Constitutia si cu procedurile parlamentare”, potrivit unui punct de vedere al misiunii diplomatice.

Misiunea diplomatica a facut?referire la independenta si eficienta institutiilor judiciare romane si la recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare.

“Speram ca orice modificare adusa sistemului de Justitie are rolul de a promova independenta si eficienta operationala ale institutiilor judiciare si ale statului de drept, luand in considerare recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Speram, de asemenea, ca astfel de amendamente vor include o consultare larga cu toate partile relevante.
Speram ca orice modificari au rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea statului de drept, prin realizarile unor institutii precum DNA”, preciza ambasada.

?

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a primit, marti, vizita ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, cu care a discutat timp de doua ore despre schimbarile propuse in Justitiei de ministrul de resort.?

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si Ministerul Justitiei au transmis, marti dupa-amiaza, un comunicat comun, in care explica scopul vizitei ambasadorului Klemm la ministrul Toader.

“Astazi, 5 septembrie 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justitiei, si doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au primit vizita E.S. Hans KLEMM, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania. Cu aceasta ocazie, a fost evidentiata cooperarea romano-americana, bazata pe parteneriat si colaborare in domeniul justitiei, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici in ariile de interes comun.
Intrevederea de astazi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere si o discutie fructuoasa in spiritul cooperarii in cadrul Parteneratiului Strategic bilateral”, transmit Ministerul Justitiei si Ambasada SUA.

Comunicatul evita astfel abordarea unor detalii sensibile, legate de proiectul de modificare al legilor Justitiei, avansat de ministrul Toader si sustinut de PSD, dar criticat de partea americana.
Ambasada Statelor Unite ale Americii s-a declarat ingrijorata de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august, apreciind ca modificarile ar afecta independenta sistemului judiciar. In opinia Ambasadei SUA, instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti, fara imixtiuni politice.

Seful PSD, Liviu Dragnea, nu a ratat sansa de a-l critica voalat pe ambasadorul Klem, sustinand?ca ar exista diplomati in Romania care isi permit sa le interzica parlamentarilor dreptul de a incepe dezbaterea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, in timp ce ei merg la ministri si incearca sa promoveze interesele unor companii straine, informeaza News.ro. Atacul lui Dragnea vine dupa ce ambasadorul Hans Klemm si-a exprimat ingrijorarea asupra modificarilor propuse de Tudorel Toader la Legile Justitiei.

“Am vazut ce s-a incercat sa se faca ieri la CSM. Si eu sunt ingrijorat de niste ambasadori in Romania care isi permit sa ne interzica si dreptul de a incepe dezbaterea. Urmeaza sa ni se interzica dreptul de a gandi (…). Am inteles, fiecare cu ingrijorarile lui. Si eu sunt ingrijorat cand ambasadorii merg la ministri in fiecare zi sa promoveze interesele unor companii straine. Cine stie, poate cineva se gandeste ca poate si asta inseamna acte de coruptie. Ca sigur ca daca ati merge dumneavoastra la un ministru sa promovati interesele companiei (…) ati avea o problema”, a spus Liviu Dragnea.

Acesta nu este primul atac PSD la adresa lui Hans Klemm. Deputatul social-democrat Liviu Plesoianu l-a atacat pe ambasadorul american, cerandu-i expulzarea, pe motiv ca ?”nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, asa cum nu e, in general, treaba niciunui ambasador cum anume hotaram noi sa ne construim propriul cadru legislativ”.?

Ce prevede proiectul de modificare a Legilor Justitiei
Potrivit proiectului de modificare a Legilor Justitiei, publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, Inspectia Judiciara va trece de la CSM la Ministerul Justitiei, masura “menita sa asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor in stat si al controlului reciproc intre acestea”.
“Aspectele de fond privind procedura disciplinara in fata Inspectiei Judiciare si a sectiei Consiliului Superior al Magistraturii raman in vigoare, insa cele care privesc organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificarile izvorate din reorganizarea Inspectiei, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Sunt introduse unele modificari referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, prevazandu-se expres ca inspectorii judiciari sunt numiti prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel putin 10 ani vechime in magistratura”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, ca una dintre modificarile propuse la pachetul de legi ale Justitiei prevede ca Inspectia Judiciara sa treaca la Ministerul Justitiei.

“In multe tari, IJ este la MJ. (…) Eventual exista si o solutie mai radicala de o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa-i faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati, procurori”, a spus Tudorel Toader.
El a precizat ca in Romania sunt aproximativ 7.000 de magistrati iar IJ are 70 de membri, care au un rol foarte important. “Aceasta competenta a IJ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *