VIDEO Puigdemont, aflat in Belgia, si-a inceput campania electorala pentru noile alegeri din Catalonia

Liderul separatist Carles Puigdemont si-a lansat sambata, in Belgia, campania pentru alegerile regionale in Catalonia, menite, in opinia lui,??sa “ratifice” dorinta de independenta a acestei regiuni, informeaza AFP. citata de Agerpres.
In discursul de sambata, Puigdemont a criticat atat guvernul central al Spaniei, de la Madrid, precum si pe fostii sai parteneri din guvernul catalan destituit.
In cursul referendumului asupra autodeterminarii din 1 octombrie, “noi, catalanii, am demonstrat lumii ca avem capacitatea si vointa de a deveni un stat independent. Si in 21, trebuie sa-l ratificam”, a declarat Carles Puigdemont, singur pe o mica scena improvizata in sala de conferinte a unui hotel de la periferia orasului Bruges (nord-vestul Belgiei).
Aclamat de o audienta compusa din cateva zeci de persoane, fostul presedinte al Cataloniei – destituit si aflat in exil – si-a prezentat lista pentru alegerile regionale, avand ca fundal un drapel catalan si unul al UE, dar fara faimoasa “estelada”, drapelul separatist.
In 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat in favoarea independentei Cataloniei, declaratie unilaterala urmata de punerea sub tutela a regiunii de catre guvernul central, provocand una dintre cele mai grave crize politice in Spania de cand aceasta tara a redevenit democratica in 1978.
Puigdemont s-a autoexilat impreuna cu patru dintre fostii sai “ministri” in capitala UE, unde este in stare de libertate conditionata. Justitia belgiana examineaza in prezent mandatul de arestare emis impotriva lui de Spania.
In timp ce mai mult de jumatate din executivul catalan se afla in detentie provizorie pentru “rebeliune” si “instigare”, partidele secesioniste au acceptat sa participe la alegerile regionale convocate pentru 21 decembrie de catre Madrid.
“Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastra, care vor scrie cronica secolului”, a sustinut Carles Puigdemont in primul sau miting politic.
Barcelona este la peste 1.000 km. De la Bruges, candidatul Puigdemont a prezentat o lista “Impreuna pentru Catalonia”, compusa din membri ai formatiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat si din personalitati separatiste, fara a ocoli critica impotriva guvernului lui Mariano Rajoy, calificat drept “autoritar”.
Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a criticat vehement acest prim discurs politic al lui Carles Puigdemont in Belgia, numindu-l moment “suprarealist”, potrivit purtatorului sau de cuvant Esteban Gonzalez Pons.
“Nu este nimic mai anormal, nimic mai suprarealist, nimic mai bizar”, a declarat el, citat intr-un comunicat. “Puigdemont …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *