VIDEO Ungaria ameninta ca va bloca intrarea Ucrainei in UE din cauza noii legi a Educatiei care afecteaza minoritatile

Ungaria ar putea bloca drumul Ucrainei spre Uniunea Europeana din cauza legii controversate, votata la Kiev, care va afecta invatamantul in limbile minoritatilor, informeaza vineri TVR.
Este vorba de aceeasi lege care a alarmat si Romania si in urma careia presedintele Iohannis si-a anulat vizita in Ucraina.
Ungaria afirma ca atat timp cat comunitatea maghiara este nemultumita de situatie, Ungaria va insista asupra deciziei sale de a nu sustine Ucraina in organizatiile internationale.
Ministrul de Externe ucrainean s-a intalnit cu omologul sau maghiar in capitala Ungariei – iar dupa discutii, jurnalistii au asistat la declaratii surprinzatoare, departe de obisnuitul ton conciliant diplomatic.
Budapesta si Kievul au pozitii “complet diferite” cu privire la noua lege ucraineana a educatiei, care este un cutit in spate pentru Ungaria si ii priveaza de educatie in limba materna pe elevii din minoritatile etnice, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto:? “Cata vreme maghiarii din Transcarpatia ne cer sa luptam in numele lor si sa nu cedam, vom lupta si nu vom ceda!”
Mai mult, Szijjarto a insistat ca nu este prima oara cand ridica problema minoritatilor. Ucraina spune insa ca nu vrea sa elimine educatia in limba maghiara – afirma ca foarte mult din ce se vehiculeaza sunt informatii false – si scopul legii este unul de integrare sociala.
Pavlo Klimikin, ministrul de Externe al Ucrainei: “Toate materiile principale, care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *