VIDEO. Ceremonie in memoria fostului cancelar german Helmut Kohl. Liderii europeni i-au adus un ultim omagiu “parintelui reunificarii Germaniei”

Uniunea Europeana (UE) i-a adus?adus un omagiu inedit sambata fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat pe 16 iunie la varsta de 87 de ani, fiind organizata o ceremonie la sediul Parlamentului European din Strasbourg, inainte de funeraliile fostului om de stat in Germania, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Ceremonia de la sediul Parlamentului European din Strasbourg, simbolul Europei unite, a durat doua ore, de la 11,00 la 13,00. Trupul neinsufletit al fostului cancelar german a fost?apoi transportat la Speyer, in Germania, unde a fost?inmormantat. Vaduva lui Kohl a refuzat organizarea de funeralii nationale.
Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Helmut Kohl acoperit cu drapelul european si purtat de catre opt militari germani a fost instalat pe un catafalc ridicat in hemiciclu pentru aceasta ceremonie, fara precedent in Uniunea Europeana.

?
Trei coroane de flori au fost asezate in fata catafalcului: una in culorile drapelului Republicii Federale Germania, alta in numele Uniunii Europene si cea de-a treia in numele sotiei sale, cu inscriptia “In Liebe, deine Maike”.
“”Helmut Kohl era un adevarat european si un prieten. Europa ii datoreaza mult””, a subliniat, inainte de ceremonie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.?
Helmut Kohl, parintele unificarii germane, arhitect al extinderii UE si promotor al prieteniei franco-germane, a decedat pe 16 iunie, la varsta de 87 de ani. El a fost cancelar timp de saisprezece ani, din 1982 pana in 1998, si “”mostenirea sa pentru Europa este enorma””, a mai spus Juncker, precizand ca va lua cuvantul in cadrul ceremoniei “”ca prieten, nu ca lider””.
Presedintele francez, Emmanuel Macron, a spus sambata, la ceremonia organizata la Strasbourg in memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat in iunie, ca doreste, impreuna cu actualul cancelar Angela Merkel, sa dea continuitate mostenirii politice europene lasate de Kohl, informeaza agentia EFE.
“Intr-o zi, istoria va trebui sa ne judece si pe noi. Dar va tine cont in mod sever de concesiile pe care le facem, de calculele pe termen scurt, de egoismele nationale” si va retine “sinceritatea angajamentului fata de pacea si prietenia intre popoare”, a spus seful statului francez in discursul sau din timpul ceremoniei desfasurate la Parlamentul European.
El a tinut sa mai mentioneze in discurs ca fostul cancelar Helmut Kohl “prefera punti in locul frontierelor si zidurilor” si a legat statura …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *