VIDEO. Droguri, alcool si prostitutie – tabloul socant al adolescentei in Romania.

Pana la 18 ani, 5,4% dintre adolescenti au consumat cel putin o data droguri, 16% au facut sex neprotejat, 23% au fumat si 42% au baut, arata primul studiu la nivel national efectuat asupra adolescentilor cu varste intre 10 si 18 ani.
Ei petrec in jur de sapte ore pe zi in fata televizorului si navigand pe internet, arata “Studiul privind situatia adolescentilor din Romania”, realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei si Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) .
In replica, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a remarcat situatia “ingrijoratoare” si a spus ca va elabora un plan coerent pentru a rezolva problemele cu care se confrunta adolescentii, iar reprezentanta UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a cerut Guvernului sa creeze strategii nationale care sa se adreseze acestei categorii de populatie.
6% dintre fete au ramas insarcinate cel putin o data
Din cei aproximativ doua milioane de adolescenti din Romania (10-18 ani), adica 9,43% din totalul populatiei, aproape 49% sunt fete si 51% sunt baieti. In 2012, datele Institutului National de Statistica aratau ca 17.000 de minore (adica 1,73% din totalul adolescentelor) erau insarcinate.?
Astfel, una din principalele probleme cu care se confrunta adolescentii romani este lipsa educatiei sexuale in scoli, dar si faptul ca, in cadrul cabinetelor existente, nu li se garanteaza confidentialitatea si nu au incredere in specialisti, a explicat, pentru Romania Libera, sociologul Ionela Sufaru, de la Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). Totodata, adolescentii din mediul rural resimt mai mult lipsa unui serviciu medical in scoala, iar adolescentii consumatori de droguri se confrunta mai mult cu aparitia unei sarcini nedorite.
Un sfert din adolescenti si-au inceput viata sexuala: varsta medie la care fac sex pentru prima data este de 15 ani si jumatate. Dintre ei, 47% au folosit un prezervativ: 63% au indicat ca prezervativul ii protejeaza de o sarcina nedorita si 19%, pentru a se feri de boli cu transmitere sexuala. 16% dintre ei intretin relatii sexuale fara sa se protejeze. Adolescentii au avut, in medie, doi parteneri sexuali, iar 68% dintre ei au un partener stabil, arata cercetarea.
5% dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca au practicat sexul comercial sau au platit pentru astfel de relatii in ultimele 12 luni si toti au folosit prezervativul ultima data cand au avut contact sexual cu o persoana ce practica sexul comercial.
De asemenea, 6% dintre fetele chestionate au spus ca au ramas insarcinate cel putin o data si nici una nu a spus ca a facut o intrerupere de sarcina.
Adolescentii romi au avut primul contact sexual, in medie, la 14 ani, iar in randul adolescentilor consumatori de droguri, primul contact a avut loc la 13 ani si jumatate.
De asemenea, riscurile produse de HIV sunt mai bine cunoscute de adolescentii de peste 14 ani si de cei care traiesc in mediul urban, dar putin stiut de adolescentii mai tineri si cei care traiesc in zona rurala.
Astfel, aceste rezultate indica o nevoie crescuta pentru educatie pentru sanatate, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *