VIDEO. Se cauta dreptate pentru copiii omorati in orfelinatele comuniste: IICCMER a depus o plangere penala pentru tratamente neomenoase

Dupa aproape 30 de ani, sufletele celor aproape 10.000 de copii care au murit in conditii inumane in orfelinatele romanesti inainte de 1989 si-ar putea gasi linistea.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a depus prima dintr-o serie de plangeri privind tratamentele inumane din caminele care au ingrozit Occidentul, la inceputul anilor 1990.?Din 1973 pana in acel an, 771 de copii si-au pierdut viata in trei dintre cele 26 de camine-spital existente in Romania, in Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei. Au fost legati de paturi, infometati, sedati, batuti, lasati sa doarma si sa stea in propriile fecale, a aratat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc in plangerea penala pe care a depus-o la Parchetul General, pentru tratamente neomenoase.
Copiii internati in aceste spitale erau considerati de regimul Ceausescu nerecuperabili: erau copii cu dizabilitati sau care capatasera dizabilitati, in urma tratamentului din orfelinate. Pentru ideologia comunista, doar omul sanatos intra in discutie, “rebuturile” fiind ascunse si, la limita, evacuate, arata IICCMER. Ceea ce s-a si intamplat cu multi dintre acesti copii, marturie stand documentarele de la inceputul anilor “90, care prezentau imagini din orfelinate si marturii ale supravietuitorilor.

“Conditiile erau animalice. Ne aflam in fata unor tratamente degradante, pe care nu le-a sesizat nici o autoritate a statului. Atat detinutii politici care au murit in puscarii, cat si copiii care au murit in camine sunt acele categorii de victime care nu au avut avocati. Aproape 30 de ani am lasat aceasta tema fara o rezolvare”, a aratat presedintele IICCMER, Radu Preda. Acesta a subliniat ca aceasta plangere este doar prima dintr-o serie pe care institutul le va face pana anul viitor, privind crimele sistematice facute de regimul comunist.

“Chiar si dupa tot ce vazusem, nu eram pregatiti pentru ce am gasit intr-o camera de la etaj. Aici, fete care dadeau din cap erau tinute intr-o cusca uriasa ca niste animale. Tipand, pe jumatate goi, stand in urina… In timp ce personalul incerca sa-i imbrace, ni s-a ordonat sa iesim (…).a” ABC News, reportaj realizat la caminul din Sighetu Marmatiei, in octombrie 1990

Un regim criminal
“Desigur ca vinovatia este personala, dar o buna parte din crimele comunismului s-au consumat intr-un sistem si trebuie sa refacem lantul responsabilitatii. Exista o conceptie in Romania: comunismul a avut doua parti – o parte mai sinistra, pana in “64, apoi a fost un comunism “cu fata umana”. Nu! Nu o sa obosesc sa repet ca regimul comunist, din prima clipa, pana in ultima clipa, a fost un regim criminal, iar aceste crime se pot vedea la tot pasul”, a mai declarat Radu Preda.
Copiii aveau haine murdare, rupte, pline de fecale si urina,? erau hraniti fortat si cu mancare putina, erau tinuti in frig si umezeala, nu erau tratati, nu erau dusi la spital, sunt cazuri in care nu se facea nici macar autopsia, pe actul de deces aparea un motiv la indemana. Avem dovezi ca erau multi copii sanatosi trimisi acolo. Am gasit un caz al unei fetite moarta de anorexie, la patru ani. Multi au murit din cauze tratabile: malnutritie, otita, pneumonie, rahitism, a aratat si consilierul juridic Catalin Constantinescu, din cadrul IICCMER.
Desi plangerea depusa la Parchetul General este “in rem” (pentru fapte), istoricii au anexat, la cele peste 1.400 de pagini de documentatie, o lista cu peste 100 de persoane care au lucrat in cele trei centre. O parte dintre ele inca sunt in sistem, iar cele mai multe sunt in viata, intrucat faptele sesizate sunt din anii 1970 pana in 1990. Mai mult, istoricii au gasit si documente care arata ca autoritatile faceau controale periodice in aceste centre, iar angajatii erau rasplatiti si laudati pentru munca lor. ? ?

Marturia unui supravietuitor
Izidor Ruckel, supravietuitor al centrului de la Sighetu Marmatiei, isi aminteste si acum regimul de orfelinat si bataile crunte in timpul carora a crezut ca va muri. Nascut in 1980, la Tusnad, la sase luni a fost diagnosticat cu poliomielita, iar parintii lui au fost sfatuiti sa-l duca la Sighetu Marmatiei, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *