VIDEO. Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, critica propunerile lui Tudorel Toader de modificare a Legilor Justitiei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a afirmat, miercuri, intr-un interviu acordat Agerpres, ca decizia de trecere a Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei ar putea interfera cu activitatea procurorilor.
Intrebata despre temerile procurorilor anticoruptie privind proiectul de modificare a legilor Justitiei, Laura Codruta Kovesi a precizat ca exista ingrijorari atunci cand statutul de independenta a magistratului este pus in pericol.
„In momentul in care statutul de independenta a magistratului este pus in discutie, este pus in pericol prin crearea unui proiect, cu siguranta, toti cei din sistemul judiciar sunt ingrijorati. Faptul ca Inspectia Judiciara este trecuta in subordinea unui ministru, care poate sa fie tehnocrat sau care poate sa fie om politic, avem foarte multe situatii si exemple in care ministrul Justitiei a fost un om politic, in acele cazuri IJ potential ar fi subordonata unui om politic, ceea ce ar putea sa interfereze, sa imixtioneze in activitatea pe care noi o desfasuram”, a spus sefa DNA.

?
In ceea ce priveste o posibila „lupta”” intre judecatori si procurori, ea a raspuns: „Nu resimt niciun fel de conflict sau lupta intre procurori si judecatori. (…) Oricine poate sa formuleze un punct de vedere pe un proiect pus in dezbatere publica. Sigur ca pot fi opinii diferite, argumente diferite, dar acest lucru nu inseamna ca este un conflict. Chiar si in interiorul DNA sau chiar si in interiorul structurilor de procuratura au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modificari sau contra anumitor propuneri. Faptul ca pe o potentiala modificare exista argumente intr-un fel sau argumente in sens contrar nu inseamna ca exista un conflict. Deci eu nu percep ca este un conflict intre procurori si judecatori in acest moment, dar sigur ca se incearca acreditarea acestei idei, se incearca crearea in spatiul public a unui conflict artificial, dar care, in realitate, din punctul nostru de vedere, nu exista”, a mai spus Laura Codruta Kovesi.

In ceea ce priveste propunerile de modificare privind varsta la care se permite accesul in magistratura, sefa DNA a raspuns: „Nu stim pe ce criterii s-a ales aceasta limita de varsta de 30 de ani. Probabil ca exista o explicatie pe care noi nu o stim si imi e foarte greu sa comentez fara a vedea argumentele care sunt in favoarea acestei modificari. Dar fac trimitere la Constitutie care prevede ca la 23 de ani poti sa fii membru in Camera Deputatilor in Parlamentul Romaniei si sa contribui la modul in care se legifereaza. Deci la 23 de ani esti pregatit sa faci legi. Nu stiu daca trebuie sa astepti sa implinesti 30 de ani ca sa poti sa aplici o lege”, a mai spus ea.

Ce prevede proiectul
Potrivit proiectului de modificare a Legilor Justitiei, publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, Inspectia Judiciara va trece de la CSM la Ministerul Justitiei, masura „menita sa asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor in stat si al controlului reciproc intre acestea”.
„Aspectele de fond privind procedura disciplinara in fata Inspectiei Judiciare si a sectiei Consiliului Superior al Magistraturii raman in vigoare, insa cele care privesc organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificarile izvorate din reorganizarea Inspectiei, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Sunt introduse unele modificari referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, prevazandu-se expres ca inspectorii judiciari sunt numiti prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel putin 10 ani vechime in magistratura”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, ca una dintre modificarile propuse la pachetul de legi ale Justitiei prevede ca Inspectia Judiciara sa treaca la Ministerul Justitiei.

„In multe tari, IJ este la MJ. (…) Eventual exista si o solutie mai radicala de o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa-i faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati, procurori”, a spus Tudorel Toader.
El a precizat ca in Romania sunt aproximativ 7.000 de magistrati iar IJ are 70 de membri, care au un rol foarte important. „Aceasta competenta a IJ de a verifica proceduri si celelalte in activitatea magistratilor vine ca o alta forma de asigurare a independentei, vine ca un alt mecanism de pozitionare a puterii judecatoresti in raport cu puterile statului si, in acelasi timp, asigurarea autonomiei, independentei lor de a-si indeplini misiunile legale pe care le au”, a sustinut ministrul Justitiei.
Proiectul mai contine o serie de modificari, printre care numirea procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT de catre CSM la propunerea ministrului Justitiei, precum si infiintarea unei directii specializate in efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile savarsite de magistrati.
?VEZI AICI DOCUMENTUL PUBLICAT DE MJ
De asemenea, candidatii la posturile de procuror-sef al PICCJ, DNA si DIICOT vor sustine un interviu in fata ministrului Justitiei, arata una dintre prevederi.
„Procurorul general al Parchetului de …

spot_imgspot_img