Vin chinezii la Rovinari! Guvernul a semnat pentru un proiect de 850 milioane euro

Investitii chineze la Rovinari

Nu e chiar cel mai bun moment sa te bazezi pe banii chinezilor, cand economia statului asiatic se zguduie din temelii, intr-o criza fara precedent.

Guvernul Romaniei a batut palma cu chinezii de la China Huadian Engineering (CHEC) pentru un proiect energetic estimat la 847 milioane de euro la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Este vorba de constructia unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari. Noua societate ar urma sa creeze 4.000 de locuri de munca si sa cumpere masiv carbune de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, care apartin CEO.
Printr-un Memorandum aprobat miercuri, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa exercite dreptul de vot in cadrul AGA a Societatii Complexul Energetic Oltenia in vederea constituirii Societatii care va implementa proiectul de constructie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Proiectul, de tip “Green/Brown Field”, va fi realizat de catre o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii).
Valoarea totala a proiectului, estimata prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de viata de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO, va aduce avantaje substantiale pentru CEO si pentru economia romaneasca, in general.
In comunicatul de presa al Guvernului, sunt listate urmatoarele avantaje ale proiectului:
a?? O investitie de aproape un miliard de euro, in conditiile in care, de 25 de ani, nu s-au facut investitii majore in sistemul termoenergetic din Romania;a?? Asigurarea, din tara, a unei parti din echipamentele si materialele necesare in constructia si exploatarea noii centrale;a?? Asigurarea fortei de munca pe perioada implementarii proiectului (circa 4.000 locuri de munca);a?? Vanzarea, catre noul grup energetic, a unei cantitati de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce inseamna securizarea a 3.000 locuri de munca si crearea a 1.800 noi locuri de munca;a?? Asigurarea, contra cost, a serviciilor de intretinere si reparatii cu personalul CEO;a?? Asigurarea stabilitatii si securitatii sistemului energetic romanesc.
Cum difera acordul de cel semnat inca din octombrie 2014
Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia si cei ai China Huadian Engineering au semnat, inca din octombrie 2014, acordul in baza caruia vor infiinta o companie cu capital mixt pentru constructia unui nou grup energetic la termocentrala Rovinari.
La momentul respectiv se vorbea de 500 MW si de o investitie de circa 1 miliard de dolari (suma de acum este de 950 mil. dolari).
Acordul de infiintare a acestei societati mixte romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat in 2014 la sediul Guvernului de presdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurentiu Dan Ciurel, si presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Economiei, Constantin Nita.
Presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, a aratat la momentul respectiv ca societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor si investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.
“O sa construim acest proiect in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, ca sa realizam o baza energetica de calitate superioara in Romania”, a spus oficialul chinez in urma cu un an.
Acesta a adaugat ca China Huadian Engineering este interesata si de alte proiecte energetice si va participa si in viitor la realizarea unor proiecte din domeniu in Romania.
Semne de intrebare ridicate de ecologisti
In 2013, conducerea Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, constructia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusa in Planul national de investitii al Guvernului, fiind anuntat atunci ca grupul China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard de dolari.
Greenpeace Romania si un reprezentant de la Viena al organizatiei ecologiste masurasera, la Rovinari, gradul de poluare in apropierea termocentralei din localitate, rezultatele inregistrate aratand o depasire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admisi, reprezentantii CE Oltenia sustinand insa ca masuratorile au fost influentate “categoric” de amplasarea aparatelor de masura la 30 de metri de un drum circulat din oras.
Compania chineza a fost selectata sa deruleze investitia in urma unei licitatii internationale derulata in luna mai 2012. Alt ofertant in cadrul licitatiei a fost compania japoneza Marubeni Corporation.
Noua termocentrala va functiona pe baza de lignit si va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, in prezent dezafectate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *