Viorica Dancila l-a primit la Palatul Victoria pe Sebastian Kurz. Premierul roman: Vizita cancelarului austriac, moment important

Vizita in Romania a cancelarului Austriei este un moment important care marcheaza simbolic predarea Presedintiei Consiliului UE de la Guvernul Austriei catre Guvernul Romaniei si trecerea de la o Europa protejata – motto-ul Presedintiei austriece – la o Europa in care coeziunea este vazuta ca o valoare comuna, a declarat prim-ministrul Viorica Dancila.
“Ne bucuram de prezenta astazi la Bucuresti a cancelarului Austriei, Sebastian Kurz. Acest moment este cu atat mai important cu cat marcheaza predarea Presedintiei Consiliului UE de la Guvernul Austriei catre Guvernul Romaniei, o predare simbolica, pentru ca, asa cum stiti, Presedintia Austriei se termina la 31 decembrie 2018. Acest lucru este cu atat mai important cu cat se finalizeaza trioul Estonia-Bulgaria-Austria, Austria fiind ultimul stat al acestui trio, iar de la 1 ianuarie incepe trio-ul Romania-Finlanda-Croatia, Romania fiind primul stat al acestui trio. Am discutat despre Presedintia Consiliului Uniunii Europene, despre dosarele importante aflate pe agenda europeana, despre trecerea lina de la Presedintia detinuta de Austria catre Presedintia pe care o detine Romania “, a declarat Viorica Dancila, vineri, la Palatul Victoria, in cadrul declaratiilor comune sustinute alaturi de cancelarul austriac Sebastian Kurz.
Premierul roman a reamintit ca pe timpul Presedintiei Austriei la Consiliul UE, Romania a detinut Presedintia din umbra, iar ministrii guvernului au participat la trio-urile pe dosarele importante aflate pe masa UE.
“Bineinteles, am abordat principalele provocari la nivel european, am vorbit despre Brexit, o provocare foarte importanta care a marcat Presedintia austriaca si care cu siguranta va marca si Presedintia rotativa pe care o va detine Romania. Am discutat despre cadrul financiar multianual si, chiar daca opiniile sunt divergente pe anumite politici, pe anumite aspecte, si aici ma refer la Politica Agricola Comuna sau la Politica de Coeziune, se impune o cooperare stransa intre Romania si Austria. Am abordat si teme legate de migratie, teme legate de terorism, care stim ca asteapta un raspuns nu numai de la Romania, nu numai de la Austria, se asteapta un raspuns pliat pe realitate de la toate statele membre ale UE. Stiu ca opiniile sunt divergente, stiu ca suntem foarte divizati la nivel european. Este foarte greu sa gasesti o solutie pentru situatii diferite in statele membre, dar este de datoria noastra sa gasim aceasta solutie si sa gasim solutia pe care o asteapta cetatenii europeni”, a declarat Viorica Dancila.
Premierul a mentionat ca fiecare ministru al cabinetului va prelua de la omologul sau dosarele care vor ramane pe durata presedintiei pe care Romania o va detine.
“Ma bucur ca astazi am vorbit cu omologul meu despre acest lucru si sunt convinsa ca aceasta cooperare va continua si i-am spus domnului cancelar ca ne dorim aceasta cooperare si pe timpul presedintiei rotative detinute de Romania. Este foarte important ca trecem de la o Europa protejata – motto-ul Presedintiei austriece – la o Europa in care coeziunea este vazuta ca o valoare comuna. Avem nevoie si de protectia, de protejarea cetatenilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *