Virozele respiratorii – blestemul temperaturilor scazute

SanatateaTV transmite joi, 3 aprilie 2008, emisiunea “Virozele respiratorii”, un interviu in doua parti cu prof. univ. dr. Paul Stoicescu, ce dezbate pe larg importanta virozelor, simptomele si tratamentul acestora.
Virozele apar, in mod obisnuit, odata cu scaderea temperaturii sau in fluctuatii mari de temperatura – cum este cazul sesizat acum de medici, care anunta cifre impresionante ale virozelor respiratorii diagnosticate in acest an. Stranutul, nasul infundat si senzatia de usturime a ochilor sunt primele simptome ale acestor viroze, deseori confundate cu gripa. Prof. univ. dr. Paul Stoicescu atentioneaza cu privire la aceasta confuzie, foarte frecventa: gripa este diferita de viroze prin severitate, cele din urma fiind deseori localizate – astfel, putem vorbi despre rinoviroze (la nivelul nasului), adenoviroze (la nivelul ganglionilor) etc. In plus, gripa se raspandeste mult mai rapid decat virozele, prin toate activitatile cailor respiratorii – vorbitul, stranutul sau tusea devin cai de transmitere a gripei.
Simptomele virozele sunt banale, foarte bine cunoscute de majoritatea populatiei. Primul semn este stranutul, urmat de o iritatie in gat, de tuse si, eventual, de febra. Cand apare insa si durerea de cap, iar starea generala se inrautateste si apare febra mare (39 – 40?) suntem mai indreptatiti sa credem ca este vorba despre gripa.
Recent, au fost constituie centre de supraveghere a gripei, caci se pare ca in decursul dezvoltarii societatii umane, gripele au avut o evolutie rapida si un grad ridicat de raspandire, ajungand sa vorbim despre pandemii (epidemii mult mai extinse). Doi factori au dus la acest fenomen: primul este rata de modificare a tulpinei virale, ceea ce face ca un vaccin eficace sa fie greu de realizat, si perfectionarea mijloacelor de transport intre distante lungi – spre exemplu, un bolnav poate transporta virusul gripal de la Bucuresti la New York in doar cateva ore.
Aflati de ce NU trebuie sa luam antibiotice in tratarea virozelor, precum si cat de grave pot fi complicatiile acestora, urmarind maine emisiunea “Virozele respiratorii” la Categoria Infectioase a primei televiziuni online dedicate sanatatii – SanatateaTV.