Vlad Alexandrescu, aviz favorabil pentru Ministerul Culturii

Vlad Alexandrescu, propus de Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Culturii, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru cultura, cu 25 de voturi “pentru” si o abtinere, relateaza Mediafax.?
Alexandrescu a fost audiat timp de o ora de membrii Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor si ai Comisiei pentru cultura si media din Senat.
Citeste si:?Ministrii lui Ciolos, audiati in comisiile de specialitate
El?a precizat ca “are o oarecare experienta in vedere gestionarii unui program de avengura”, facand referire la faptul ca a detinut functia de ambasador in Luxemburg, in perioada 2006-2011.
Prioritatile prezentate de Alexandrescu au fost elaborarea Codului patrimoniului national, crearea unui nou concept de finantare pentru creatorii de cultura, proiectarea si lansarea unei noi sali de concerte in Bucuresti, consolidarea unor cladiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adapostesc institutii culturale si modificarea legislatiei drepturilor de autor.
In incheierea alocutiunii sale, Alexandrescu a tinut sa vorbeasca despre tragicul eveniment care a avut loc la 30 octombrie in clubul Colectiv din Capitala.
“In Colectiv s-a intamplat o tragedie, dar ce nu a spus nimeni este ca oamenii aceia faceau un act de cultura. Acea lansare de album se petrecea intr-un spatiu urban postindustrial, iar acolo se facea cultura. Ca ministru al Culturii, ma simt problematizat in ceea ce priveste intamplarea de acolo. Cultura poate sa sudeze relatia dintre societate si guvernanti”, a spus el.
Intrebat cum si daca va reusi sa ridice in procente bugetul Culturii, care reprezinta in prezent 0,08% din PIB, Alexandrescu a raspuns: “Am sa-mi dau demisia daca nu reusesc sa schimb cursul lucrurilor”.
“Aceasta guvernare nu are rost decat daca reuseste sa schimbe trendul. Bugetul Ministerului Culturii a scazut din 2007 pana astazi pe fondul cererilor venite din partea altor ministere si pe fondul crizei. Acum incepem sa vorbim despre o crestere. Sigur, din bugetul pe un an nu se pot realiza toate lucrurile propuse de mine acum, insa am sa incerc”, a adaugat el.
Intrebat care este viziunea despre proiectul ce prevede infiintarea unui muzeu al comunismului, Alexandrescu a spus ca “este o prioritate”.
“Este important sa avem un loc in care sa reflectam la ceea ce a fost comunismul”, a mai spus el.
In ceea ce priveste rezolvarea situatiei cladirilor din patrimoniu cu risc seismic, Vlad Alexandrescu este de parere ca o colaborare cu administratia locala “este vitala”.
De asemenea, ministrul propus crede ca importanta este si implicarea diasporei in actele de cultura. “Imi doresc sa colaborez bine cu Institutul Cultural Roman”, a afirmat Alexandrescu la audieri.
Mihai Sturzu, membru al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, a fost singurul parlamentar care s-a abtinut la votul din comisii, ceilalti deputati si senatori prezenti votand favorabil.
Filologul Vlad Alexandrescu, conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii Bucuresti, fost ambasador al Romaniei la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu si nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus in functia de ministru al Culturii in viitorul Guvern.
Vlad Alexandrescu s-a nascut pe 22 iunie 1965, la Bucuresti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu si al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog si istoric al artei antice, fiica a criticului si istoricului literar Tudor Vianu.
Citeste si:?Aviz favorabil pentru Elisabeta Lipa pentru Ministerul Tineretului si Sportului
Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg intre anii 2006-2011 – in perioada in care orasele Sibiu si Luxemburg au detinut titlul de Capitala culturala europeana, mai precis in anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare “Fundamentele Modernitatii Europene” al Universitatii din Bucuresti, al carui director este din 2001.
Intre anii 1998 – 2000 si 2003 – 2005, a fost presedinte al Asociatiei cercetatorilor francofoni in stiinte umane din Bucuresti.
Domeniile sale de competenta cuprind istoria ideilor (secolele XVI – XVIII), literatura franceza, pragmatica si filosofia limbajului si hermeneutica, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro.
In 2014, si-a sustinut teza de abilitare in filologie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Este licentiat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *