Vor avea romanii acces la medicamente noi?.

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Protocolul dintre autoritati si producatorii internationali de medicamente abordeaza principalele probleme ale industriei farmaceutice din Romania: directiva platilor intarziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste probleme cele doua parti au agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare.
Pe baza acestui protocol, Ministerul Sanatatii a promis ca va finaliza pana la sfarsitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe lista, astfel incat de la 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de 6 ani. De asemenea, incepand cu 1 iulie 2013, actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite se va face periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.
In prezent, exista o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor romani la tratamente de ultima generatie. Romanii sunt tratati cu medicamente vechi pentru afectiuni cunoscute, ce s-au transformat in boli cronice in multe tari europene, datorita progreselor in tratament.
Un studiu european a aratat ca, intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, in Austria se asteapta 88 de zile, in Suedia 206 zile, iar in Belgia 392 de zile. In Romania, se asteapta peste 1.800 de zile.
Referitor la metodologia de stabilire a preturilor pentru medicamentele noi, ambele parti au recunoscut faptul ca este momentul sa se identifice solutii optime care sa asigure pacientilor un acces continuu la medicamentele inregistrate in Romania.
In plus, autoritatile se angajeaza sa plateasca catre companiile farmaceutice datoria de peste un miliard de euro, acumulata in perioada 2009-2012. Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca: „In anul 2013 vom plati doua treimi din datoriile acumulate din arieratele acumulate in sistemul sanitar. Restul de o treime o vom achita in 2014”.
ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor catre companiile farmaceutice pana la sfarsitul anului 2014, astfel incat sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar. Facturile emise dupa data de implementare a directivei vor avea termene de plata care vor descreste treptat pana la 180 de zile la sfarsitul anului 2013 si pana la 60 de zile la finele anului 2014.
De asemenea, ARPIM intelege taxa clawback …

spot_img