Votul la distanta – electronic sau prin corespondenta? Riscul „copilului cu prea multe moase”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cu cat se discuta mai amestecat despre cum se poate da posibilitatea celor care nu sunt in localitatea de domiciliu sau resedinta sa voteze de la distanta, cu cat confratii romani care, cum stim, se pricep oricum la fotbal, politica si alegeri, cu atat mai mult ma tem ca subiectul sa nu ramana nerezolvat, ca in zicala populara despre copilul cu mai multe moase, care ramane cu buricul netaiat. In cazul de fata, subiectul votului la distanta ramane nerezolvat in pofida unei asteptari imense, mai ales a romanilor din afara granitelor Romaniei, pentru ca acest subiect, desi ar trebui sa interese si pe romanii care, din diferite motive intemeiate, nu se afla in localitate in ziua votului, nu pare sa intereseze de o maniera serioasa pe alegatorii din tara.
In ultima perioada au aparut tot felul de idei si se propun solutii de vot la distanta, ca raspuns particular la situatia umilitoare pentru autoritatile romane legata de (lipsa de) organizare a alegerilor prezidentiale 2014. In loc sa se concentreze priceputii pe sustinerea unei idei cu adevarat functionale ca sa sporeasca sansele de reusita, inclusiv sa puna presiune pe politicieni sa isi asume decizii, au aparut noi idei, cum ar fi cea numita votul electronic si ma tem ca nici chiar cei care vorbesc despre acest lucru nu inteleg exact confuzia in care se afla si pe care o alimenteaza, daramite cetatenii obisnuiti care se nimeresc sa ii asculte. Numitul vot electronic este prezentat ca un panaceu pentru problema votului prin corespondenta, cu aceeasi fervoare pe care o regaseam, in urma cu 10 ani, la cei care ne spuneau ca votul „uninominal” o sa rezolve toate problemele din politica romaneasca, de unde rezulta ca in materie de alegeri chiar ne pricepem toti si ne pricepem atat de bine incat nu citim, nu ne documentam, nu intrebam, ci doar emitem enunturi fara sa fi invatat nimic din experienta esecului de comunicare publica a fostului „vot uninominal” (votul uninominal era, de fapt, un vot mixt: desi alegeai persoane, distributia mandatelor se facea tot proportional).
Cei care spun ca doresc astazi votul prin internet se refera la el ca fiind vot electronic, desi votul electronic inseamna cu totul altceva. Mai mult, acestia ne prezinta chiar si o cifra, reala de altfel, dar fara nicio legatura cu fondul problemei, ci doar menita sa inchida gura carcotasilor – 60% din alegatorii din SUA voteaza electronic. „Problema” este ca in SUA votul prin internet este folosit de 0 alegatori. Cum asa, o sa spuneti? Foarte simplu, in SUA nimeni nu voteaza, de fapt, prin internet, o parte voteaza pe buletine clasice, de hartie, la majoritatea sectiilor de votare votandu-se nu direct pe hartie ci prin intermediul unor masini de vot electrice/electronice, alegatorii folosind touch screenuri – ca la bancomate sau butoane – ca la automatele de cafea&sandwich-uri, de la noi. Atentie, aceste sisteme de vot genereaza, in spate, si un „buletin martor”, de hartie, pentru orice situatie in care cineva nu ar avea incredere ?(si se poate intampla si in SUA, daramite la noi, in cultura suspiciunii atat de larg raspandita) ca votul sau a fost sau nu inregistrat corect, astfel putand consulta imediat dupa ce se termina de votat, modul in care au fost consemnate voturile, inclusiv votul respectivei persoane (americanii voteaza, in multe tipuri de alegeri, pentru mai multe subiecte, pe aceleasi buletinele de vot). Avantajul acestor sisteme electronice de vot, cum este cel din SUA, este ca rezultatul se genereaza imediat, fiind stocat in memoria aparatului respective, iar buletinele de vot fizice nu se mai numara decat in masura in care apar contestatii. De unde o folosire eficienta a timpului de lucru al reprezentantilor in sectiile de votare. Votul utilizand masini electronice de vot este usor, mai rapid decat cel prin utilizarea hartiei astfel, atat din punct de vedere al timpului/atentiei dedicate numararii, cat si al cresterii numarului celor ce pot sa voteze ca o consecinta a eliminarii unor pasi gen: stampila, mers la cabina, impaturit buletin, mers la urna s.a.m.d.
Cred ca este evident ca ideea romaneasca de vot electronic la care se refera a”analistii” mai sus mentionati nu este acesta, ca si cand …

spot_img