WSJ: Economia Germaniei este expusa riscurilor globale, generate de schimbarile tehnologice

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Economia Germaniei?este expusa riscurilor generate de schimbarile aparute la nivel mondial, in principal cele de tip tehnologic, comenteaza publicatia The Wall Street Journal, citata de Mediafax.
„In timpul mandatelor cancelarului Angela Merkel, economia Germaniei s-a transformat dintr-una dintre cele mai vulnerabile din Europa intr-o superputere economica. In pofida unor efecte ale crizei financiare globale si ale crizei zonei euro, venitul pe cap de locuitor in Germania a crescut mult comparativ cu cel al partenerilor europeni”, comenteaza editorialistul Tom Fairless intr-un articol publicat de The Wall Street Journal sub titlul „Provocari pentru economia Germaniei: dupa o relansare puternica in timpul mandatelor Angelei Merkel, economia este vulnerabila schimbarilor globale”.
Cinci milioane de germani erau someri cand Angela Merkel a devenit cancelar, in septembrie 2005, cei mai multi de la marea criza economica din anii 1930. Insa, in timpul mandatelor Angelei Merkel, somajul a scazut puternic. Costurile fortei de munca au crescut intr-un ritm mai putin intens in Germania decat in multe alte economii avansate, stimuland competitivitatea. Aceasta situatie a adus exporturile germane pana la nivelul de 46% din Produsul Intern Brut, de patru ori mai mult decat in Statele Unite. Iar valoarea scazuta a monedei euro a facut firmele germane si mai competitive.
„Cu toate acestea, unii economisti afirma ca recenta forta economica a Germaniei este o coincidenta fericita. Principalele produse de export – componentele auto, echipamentele industriale si instrumentele de precizie – au fost solicitate masiv de tarile din Asia care s-au industrializat. In contextul in care Angela Merkel se indreapta spre ceea ce multi cred ca va fi o victorie electorala, unii economisti cred ca economia germana este vulnerabila la schimbarile din economia mondiala. Economia germana depinde foarte mult de firmele mici si mijlocii (Mittelstand), care sunt conservatoare din punct de vedere financiar, investind relativ putin in cercetare si dezvoltare”, explica The Wall Street Journal. Firmele de acest tip s-au concentrat in mod traditional pe tehnologiile clasice hardware, in defavoarea sistemelor software. In viitor, echipamentele clasice hardware ar putea reprezenta doar un sfert din valoarea unui autoturism, spre exemplu, trei sferturi fiind reprezentate de tehnologie software.
Companiile germane axate pe domenii inovatoare (startup) nu au putut imita succesul firmelor americane din cauza lipsei de finantare si a reticentei culturale fata de riscuri. Antreprenorii germani sunt invatati „sa obtina utilitate din prima zi”, argumenteaza Christoph Raethke, directorul Centrului german pentru Antreprenoriat Tehnologic din Berlin.
Oamenii de afaceri germani se confrunta cu obstacole birocratice substantiale, reglementarile in domeniul muncii sunt relativ rigide, iar Codul fiscal german nu favorizeaza alocarea de capital …

spot_imgspot_img