Zentiva refuza sa mai fabrice Distonocalm

Zentiva refuza sa mai fabrice Distonocalm

Distonocalmul este un calmant de seara, cu actiuni asupra sistemului nervos, dar si a inimii, spun farmacistii. Medicamentul este un sedativ usor, recomandat in starile create de menopauza, stres si anxietate. Romanii stabiliti in strainatate veneau in tara special sa-si procure Distonocalm.

Romanii alearga de la o farmacie la alta pentru a-si procura Distonocalm, in speranta ca ar mai exista vreo unitate care sa aiba medicamentul pe stoc. Zentiva, care a preluat fabrica Sicomed, a refuzat sa mai produca, de la inceputul acestui an, Distonocalm. Acest lucru a produs efecte destul de grave in randul pacientilor, multi dintre acestia fiind dependenti de actiunea terapeutica a medicamentului. “Este un sedativ foarte eficace si foarte cautat de romani. Inlocuitorul Distonocalmului este acum Calmogen, care nu are aceleasi substante active si nici acelasi efect. Iar acest lucru vi-l spun din proprie experienta. Distonocalmul continea si propanolol, o substanta pentru tahicardie”, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. In acest moment, nici o farmacie nu mai are pe stoc vreo pastila de Distonocalm, sustine Clara Popescu. Prof. dr. cardiolog Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine ca Distonocalmul era un medicament bun, recomandat in cazul starilor de agitatie, cu batai rapide ale inimii. “Acum trebuie sa gasim combinatii care sa substituie Distonocalmul. Si prescriem propanolol, fenobarbital si codeina, de exemplu, pentru a obtine efecte asemanatoare. Combinatiile se schimba de la caz, la caz, in functie de afectiunea fiecarui bolnav”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteza. Potrivit psihologului Hanibal Dumitrascu, politica de eliberare a medicamentelor doar pe baza de retete cu regim special a fost exagerata, pentru ca oamenii sunt pusi sa alerge pe la medici pentru medicamente banale, dar absolut folositoare. “Absenta din farmacii a Distonocalmului are efecte perturbatoare, care accentueaza starile de neliniste, anxietate si stres”, a afirmat Dumitrascu. “Era destul de frustrant sa iti cumperi retetele de la Autoritatea de Sanatate Publica, sa stai la coada, sa faci factura pentru un medicament banal cum este Distonocalmul. Acum nici nu se mai fabrica. La mine au venit romani stabiliti in strainatate special sa-si procure Distonocalm, pentru ca medicamentul are o formula care nu exista in alte tari. Era o combinatie de substante care avea un efect foarte bun. De obicei, il prescriam in distoniile neurovegetative, cand existau stari de stres, anxietate, care provocau palpitatii. Era foarte eficient in sindromul anxios depresiv usor, in insomniile usoare, prin efectul de relaxare al medicamentului. In prezent nu exista o combinatie identica de substante care sa substituie Distonocalmul”, ne-a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca Zentiva nu mai vrea sa produca Distonocalmul pentru ca nu mai are nici un interes. Acestia au subliniat faptul ca ministerul nu are parghiile necesare pentru a obliga o companie privata sa produca un medicament. “Ne luptam de patru ani cu reprezentantii acestui producator pentru a-i convinge sa fabrice in continuare Distonocalm. Dar, incepand cu acest an, Zentiva a refuzat sa mai produca medicamentul. Probabil ca beneficiul este prea mic si nu mai este convenabil sa-l fabrice, din punctul lor de vedere. Noi am tras de ei pentru ca nu exista un alt medicament identic pe piata. Compozitia Calmogenului nu este aceeasi cu a Distonocalmului. Acum depinde de biodisponibilitatea organismului de a reactiona la un medicament sau altul. Am si eu doua colege aici, la agentie, care sunt disperate ca nu mai gasesc Distonocalm. Din pacate, nimeni nu poate obliga Zentiva sa produca medicamentul. Am inteles ca au incercat sa vanda licenta, la un moment dat, dar au cerut o suma uriasa”, ne-a declarat Magdalena Badulescu, directorul Agentiei Nationale a Medicamentului. Distonocalmul este recomandat in distonii neurovegetative cu manifestari digestive (dureri abdominale, difuze sau localizate, senzatie de balonare sau greutate epigastrica, arsuri epigastrice, greturi, varsaturi, tulburari ale tranzitului intestinal), cu manifestari cardiovasculare (tahicardie, extrasistole, palpitatii, puls labil, crize de vasoconstrictie sau vasodilatatie cu senzatie de valuri de caldura, transpiratie, ameteli, extremitati reci, parestezii etc.). Medicamentul este eficient in cazuri de tulburari neurovegetative din nevroza astenica, climacteriu, hipertiroidism, hipertensiune arteriala in stadiu incipient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *