Asigurari auto online: Ce faci dacă ai avut accident cu o mașină înmatriculată în altă țară?

Sursă foto Freepik

Ți-a expirat RCA-ul? Dacă de curând te afli în ipostaza de neasigurat, află că poți oricând să apelezi la serviciul de asigurari auto online care este mult mai benefic și mai util în situațiile în care timpul nu este de partea ta. Achiziționarea unei polițe de asigurare RCA este o necesitate în România și nu numai, fiindcă fără o asigurare auto valabilă, nu ai dreptul să te deplasezi pe drumurile publice. Nici o asigurare auto facultativă nu este de evitat, fiindcă în cele mai multe cazuri este mult mai eficientă decât un RCA. Află chiar acum cât te costă o astfel de asigurare facultativă cu ajutorul unui calculator CASCO!

În cazul unui accident rutier, lucrurile se complică și mai tare dacă nu îndeplinești condiția de asigurat pentru autoturismul pe care îl conduci sau dacă te izbești de un bolid înmatriculat în altă țară. Verifică online costurile unui RCA cu ajutorul unui calculator asigurare și evită grijile nedorite provocate de lipsa unei asigurări auto online în caz de accidente rutiere. Cum ciocnirile în trafic provoacă cele mai mari neplăceri în rândul șoferilor și cel mai adesea în urma unui accident ești amețit de adrenalină, este posibil să îți scape unele lucruri din vedere.

Tu știi care sunt pașii în cazul unui accident cu o mașină înmatriculată în altă țară?

Nu este absolut nicio problemă dacă nu cunoști pașii imediat premergători unui accident rutier și mai ales al unuia cu un bolid înmatriculat în Bulgaria, spre exemplu. De aceea te afli aici, pentru a afla răspunsurile la neclaritățile pe care le ai. Citește în continuare articolul și vei afla toate detaliile necesare pe care este bine să le ai în minte în cazul unui nefericit accident rutier cu o mașina înmatriculată într-o altă țară decât România.

De ce este bine să ai întotdeauna încheiate asigurari auto online?

A încheia asigurari auto online sau fizic, după cum preferi, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și mașina ta. Un RCA este obligatoriu pentru a putea să circuli pe drumurile publice, iar în cazul ciocnirii cu un alt bolid, acoperă daunele pe care le-ai produs, fără ca tu să mai fii nevoit să plătești din propriul buzunar.

Pe de altă parte, dacă alegi o variantă facultativă și cauți oferta cea mai avantajoasă cu ajutorul unui calculator CASCO, vei avea parte și de siguranța propriului autoturism, fiindcă daunele acoperite sunt mai cuprinzătoare în cazul unui CASCO.

Accidentele auto și posibilitatea de a face constatare amiabilă

Dacă din neatenție ai produs sau ai fost participant în cazul unui accident rutier minor, fără victime și doar cu daune materiale, atunci implicarea poliției rutiere în soluționarea accidentului nu este necesară. Atât tu, cât și celălalt șofer implicat cu care te-ai tamponat veți fi nevoiți să completați doar o constatare amiabilă.

Tipul acesta de procedură poate fi aplicat doar dacă nu există vătămări corporale și dacă accidentul a fost produs între doar două vehicule. Mai presus de atât, ambele autoturisme trebuie să dispună de asigurari auto online, fiindcă altfel procedura nu este valabilă.

În caz de accident auto cu o mașină înmatriculată în altă țară se poate face constatare amiabilă?

Dacă accidentul rutier la care ai luat parte a fost produs cu un autoturism înmatriculat într-o altă țară față de România, atunci nu mai poate fi vorba despre o constatare amiabilă. Nu trebuie totuși să te îngrijorezi, vei putea soluționa accidentul, însă diferența o fac drumurile și întreg procesul – ceva mai dificil – pe care va trebui să le faci.

Scurtă vizită la cea mai apropiată unitate de poliție

O primă diferență rezidă în faptul că va trebui să implici organele legii. Deci, un prim pas pe care trebuie să îl faci dacă ești părtaș într-un accident rutier cu un vehicul înmatriculat într-o altă țară, va fi să te prezinți la cea mai apropiată unitate de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul.

Ce vei face acolo? Vei solicita întocmirea unui proces verbal în care vei consemna următoarele:

  • Date despre persoanele implicate în accident (nume, prenume, domiciliu, actul de identitate, calitate – conducător auto, pasager, pieton)
  • Date despre autovehiculele implicate (marca, model, tip, nr.de înmatriculare)
  • Date despre condiţiile producerii accidentului (locaţia exactă, schiţa accidentului, avariile constatate, dacă au rezultat victime, persoana vinovată)
  • Date despre asigurarea RCA a autovehiculului condus de şoferul vinovat: denumire asigurator, seria, numărul şi data poliţei RCA, perioada de valabilitate a poliţei RCA.

Obține copie după asigurarea  Carte Verde/ asigurarea de frontieră

Dacă șoferul care se face vinovat de accident are autoturismul înmatriculat într-o țară din Spațiul Economic European este posibil să nu poată oferi copia asigurării, Carte Verde. Motiv pentru care, trebuie ca numărul de înmatriculare, marca și tipul mașinii să fie indicate corect în procesul verbal de la poliție.

De asemenea, în cazul în care autoturismul înmatriculat nu aparține de SEE, nu a aderat la sistemul Carte Verde, va fi nevoie să ceri copie după asigurarea de frontieră. Acest tip de asigurare este foarte asemanator cu cel de asigurare Carte Verde, întrucât acoperă riscurile de răspundere civilă pentru autovehiculele care pătrund pe teritoriul României și aparțin altui stat fără a dispune de asigurari auto online de tip RCA.

Întocmește un dosar de daună la BAAR sau la corespondentul din România al societății de asigurare străine

Înainte, însă, de a întocmi dosarul de daună, trebuie să cauți corespondentul din România pentru biroul de asigurări străine. Poți faci cu ușurință acest lucru apelând la Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Constatarea avariilor la BAAR sau direct la corespondent seamănă cu constatarea amiabilă încheiată între doi participanți la trafic ce au mașinile înmatriculate în România. Și în cazul dosarului de daună la BAAR sau direct la corespondentul biroului de asigurări din România va fi nevoie să oferi circumstanțele producerii accidentului, să dai date despre autovehiculele implicate, despre asigurari auto online, cât și despre șoferi.

Odată avizate și anexate toate documentele deținute, vei putea fi despăgubit. Diferența rezidă din nou în faptul că plata despăgubirilor va fi posibilă, abia după ce corespondentul firmei de asigurări străine sau BAAR va confirma valabilitatea asigurării auto a inculpatului.

Accidentele sunt imprevizibile și este bine să fii întotdeauna pregătit! Cu ajutorul unui calculator asigurare te poți asigura simplu, rapid și ieftin, iar în acest fel vei evita situațiile neplăcute pe care lipsa unor asigurari auto online le implică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *