Astigmatismul si lentilele de contact

Astigmatismul este o boala cu care se poate trai. Solutii exista, insa sunt putine care pot estompa efectele negative ale astigmatismului. Poate cea mai la indemana solutie o reprezinta, desigur, corectia optica. Desigur, mai exista si varianta tratamentului chirurgical, realizat cu destul succes datorita beneficiilor multiple ale tehnologiei laser.

O eventuala interventie, ca de altfel si agravarea problemei, ar putea si prevenite prin aplicarea, inca din fazele incipiente, a dioptriilor.

Dioptriile cilindrice ale ochelarilor, cel mai adesea prescrise de catre medicul oftalmolog, produs, in multe dintre cazuri, o puternica senzatie de ameteala, necesitand o perioada ceva mai mare de adaptare, comparativ cu lentilele sferice.

Insa, o solutie mult mai confortabila, si poate chiar mai practica, aflata la indemana pacientilor tineri pasionati de sport, o reprezinta solutia de corectie cu ajutorul unor lentile sferice. Aceastea prezinta marele avantaj de a se plia perfect pe contonturul anatomic al ochiului uman si de a corecta, intr-un mod delicat, imagina distorsionata produsa de forma ovala a corneei.

Curbura corneei

Un aspect mai putin cunoscut de catre persoanele mai putin familiarizate cu specificul si natura afectiunilor oculara este legat de forma si aspectul curburii corneei. In mod natural, corneea este componenta ochiului care permite patrunderea fasciculelor de lumina si care trasmiterea impulsurilor catre nervul optic. Curbura corneei are o forma rotunda. Din pacate, in cazul astigmatismului, curbura acesteia se alungeste intr-un mod mai aparte, capatand o forma ovala, similara cu cea a unei mingi de rugby.

Tocmai forma ovala distorsioneaza profund imaginile, acestea putand aparea intetosate  sau nu pot fi focalizate corect la nivelul retinei.

O jumatate a curburii este mai bombata, iar cealalta este mai plata. In acest fel se formeaza doua imagini diferite pe retina, in loc de una singura, aspect ce conduce, cu timpul, la aparitia simptomelor neplacute resimtite de catre pacient.

Gama de lentile torice moderne tocmai acest lucru isi “propune”: sa corecteze imaginea dubla, si sa elimine progresiv simptomele care insotesc astigmatismul.

Astigmatismul: o afectiune periculoasa?

De la bun inceput, trebuie sa cunoastem faptul ca astigmatismul este de obicei, congenital, adica ne nastem cu el, iar fondul ereditar poate mari probabilitatea ca un copil ai carui parinti au astigmatism sa se nasca cu el. Cei mai predispusi sunt copiii care sunt nascuti prematur. Insa, nu trebuie sa uitam nici faptul ca astigmatismul se poate dobandi si pe parcursul vietii, de obicei ca urmare a contractarii uner afectiuni oculare grave.

Cicatricile sau modificarile structural favorizate de infectiile sau anumiti agenti bacterieni, precum keratoconus, afecteaza, intr-un mod foarte pronuntat, curbura corneei.

Daca este depistata si corectata corespunzator cu ajutorul ochelarilor de vedere sau a unei perechi de lentile torice moi, afectiunea poate stagna la un moment dat. In acest caz, astigmatismul nu afecteaza substantial calitatea vietii sau capacitatea vizuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *