Australia a anulat un acord semnat cu China! Situația devine tensionată. Care este motivul din spatele deciziei?

Totodată, guvernul australian a susținut că politica externă a Chinei este contrară relațiilor străine ale Australiei. Potrivit informațiilor transmise de news18.com, decizia ar fi fost influențată de relațiile dintre cele două țari, acestea devenind din ce în ce mai ostile.

Totuși, multe din marile proiecte ale Chinei care trebuiau să fie realizate în alte țări au fost anulate din cauza datoriilor și a faptului că au subestimat echilibrul ecologic și problemele de mediu. China a vrut să realizeze aceste proiecte pentru a șantaja oficialii din alte țări și a obține acces în acestea, utilizându-le pe post de baze militare, conform sursei menționate. Două astfel de proiecte se aflau în vecinătatea Indiei.

Bangladesh a anulat proiectul BRI din Sonadia în octombrie 2020. China intenționa să finalizeze proiectul respectiv chiar dacă se presupunea că acesta va răni biodiversitatea. Proiectul trebuie să fie finanțat de către împrumuturi chinezești și presupunea investiții de 14 miliarde de dolari. Acest lucru ar fi putut să împingă Bangladesh către împrumuturi masive.

De asemenea, locația proiectului respectiv era foarte apropiată de India și putea presupune un pericol de securitate, în cazul în care era realizat cu scopul plasării unei baze militare în viitor.

Bangladesh a semnat un acord cu Japonia pentru a realiza un port maritim

În schimb, Bangladesh a semnat un acord cu Japonia, pentru a realiza un port maritim în Matarbari, la 25 de kilometrii de Sonadia, locație care lua în considerare îngrijorările climatice. Pentru a fi gata până în 2025, proiectul va face parte dintr-un parteneriat special cu Japonia.

Mai apoi, China a fost forțată în acest an să se retragă din finanțarea a trei căi ferate în Bangladesh. Această decizie a fost luată deoarece proiectul de căi ferate presupunea delapidare de fonduri.

Sursă foto: Dreamstime