Australia ar urma să cumpere până la 5 submarine din clasa Virginia ca parte a acordului AUKUS – surse

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Se așteaptă ca Australia să cumpere până la cinci submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia din SUA în anii 2030, ca parte a unui acord de apărare de referință între Washington, Canberra și Londra, au declarat miercuri patru oficiali americani, relatează Reuters.

submarin american clasa VirginiaFoto: John Narewski/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Acordul, cunoscut sub numele de pactul AUKUS, va avea mai multe etape, cu cel puțin un submarin american care va vizita porturile australiene în următorii ani, și se va încheia la sfârșitul anilor 2030 cu o nouă clasă de submarine construită cu design britanic și tehnologie americană, a spus unul dintre oficiali.

Președintele american Joe Biden va găzdui săptămâna viitoare la San Diego lideri ai Australiei și Marii Britanii pentru a găsi o cale de urmat pentru furnizarea de submarine cu propulsie nucleară și alte arme de înaltă tehnologie către Australia.

Doi dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului, au spus că, după vizitele anuale în port, Statele Unite vor trimite câteva submarine în Australia de Vest până în jurul anului 2027.

La începutul anilor 2030, Australia ar cumpăra 3 submarine din clasa Virginia și va avea opțiunea de a cumpăra încă două.

Pentagonul a adresat întrebări Casei Albe, care a refuzat să confirme detalii despre orice anunț viitor.

AUKUS va fi cel mai mare proiect de apărare din Australia și oferă perspectiva unor locuri de muncă în toate cele trei țări.

Acordul AUKUS e un cadru de cooperare între Australia, Statele Unite și Marea Britanie în domeniul tehnologiei submarinelor nucleare.

Citește și:

Povestea submarinelor franțuzești refuzate de Australia: De la „contractul secolului” la „scandalul diplomatic al anului”. Cum apare și România în peisaj

spot_imgspot_img