Austria neutră vrea să se alăture proiectului german de scut aerian european

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Austria, stat neutru, şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a adera la iniţiativa europeană de scut aerian (European Sky Shield), lansată în octombrie 2022 de cancelarul german Olaf Scholz în contextul războiului din Ucraina, transmit AFP și Agerpres.

Cancelarul austriac Karl NehammerFoto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

„Trebuie să luăm şi vom lua precauţii pentru a ne proteja ţara împotriva riscului de atacuri cu drone sau cu rachete”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer într-un comunicat, invocând „o ameninţare care s-a agravat considerabil”.

Potrivit lui, această decizie nu pune în discuţie neutralitatea Austriei, care nu face parte din NATO, dar este membră a Uniunii Europene din 1995.

„Niciun stat european nu îşi poate asigura singur o apărare eficace a spaţiului său aerian în faţa noilor pericole”, a afirmat cancelarul, în timp ce ministrul apărării, Klaudia Tanner, a salutat „o etapă importantă în istoria” ţării.

Până acum, şi-au arătat interesul faţă de acest viitor „scut al cerului european” 17 state, dintre care 16 membri ai NATO – precum Marea Britanie, ţările baltice, Belgia, Finlanda, Norvegia – şi Suedia, candidată la aderarea la Alianţă.

Este vorba despre a face achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă.

Franţa, Italia şi Polonia nu fac parte din iniţiativă, Parisul pledând pentru o apărare antiaeriană suverană, cu echipamente europene.

spot_imgspot_img