Avantajele și dezavantajele unui sistem de încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală poate părea un lux pentru multe locuințe și familii, care se duc cu gândul la un efort imens pentru instalarea unui astfel de sistem. Cu toate acestea, un asemenea sistem de încălzire poate fi o alternativă eficientă la caloriferele tradiționale, centrale electrice sau la sistemele de încălzire cu aer cald, în special în încăperile cu podele tradiționale reci din piatră sau acoperite cu faianță.

Dacă prețul este cel care vă sperie, aflați că încălzirea prin pardoseală poate fi surprinzător de accesibilă, mai ales dacă vă gândiți să renovați.

Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele diferitelor sisteme de încălzire prin pardoseală.

Ce este încălzirea prin pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală utilizează principiul de bază al valurilor de căldură care se ridică prin aer. Încălzirea prin pardoseală poate fi fie un sistem „umed” care pompează apă caldă prin conductele de sub podea, fie un sistem „uscat” de bobine electrice plasate sub podea care se încălzesc la pornirea sistemului.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

·  Confort – acel sentiment de lux se amplifică atunci când poți să te plimbi cu picioarele goale prin casă în timpul lunilor de iarnă.

·  Eficiență crescută a căldurii – nu numai că căldura este distribuită uniform la nivelul camerei, ci acest sistem va fi suficient de puternic pentru a încălzi întreaga cameră, fiind astfel mai eficient decât un calorifer. În felul acesta facturile la energie ar putea scădea.

·  Creșterea valorii locuințelor – încălzirea în pardoseală este o caracteristică extrem de dorită pentru cumpărătorii de locuințe, astfel încât orice proprietate care include un astfel de sistem (chiar dacă este doar într-o singură cameră) va valora mai mult când va veni momentul vânzării.

·  Instalare – este posibilă instalarea personală a sistemelor de încălzire prin pardoseală și, așa cum am spus, funcționează deosebit de bine sub faianță și piatră, ceea ce le face o alegere populară pentru băi.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

·  Costul – poate costa mult să instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, mai ales atunci când trebuie să faci o mulțime de modificări. De aceea este recomandat să optați pentru instalarea unui asemenea sistem de încălzire când construiți o locuință nouă de la zero sau măcar atunci când înlocuiți pardoseala.

·  Timpul de încălzire și proiectarea camerei – un sistem de încălzire poate avea nevoie de mai mult timp pentru încălzi o cameră, deci este vital să îl combinați cu un termostat, astfel încât să aveți căldura exact atunci când doriți. De asemenea, sistemele pot întâmpina probleme în funcție de ce așezați pe podea, deoarece nu pot sta sub anumite accesorii și articole de mobilier.

·  Instalarea – dacă optați pentru un sistem pe bază de apă, va trebui să plătiți pentru instalarea profesională, mai degrabă decât să încercați să o faceți singur, pentru că este mai complicat decât un sistem „uscat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *