Avantajele unui congelator sau unei lăzi frigorifice în casa ta

Pentru un popor ca cel român, care pune mare preț pe mâncarea conservată pentru iarnă, începând cu produse din carne (de la tăierea porcului), până la conserve din legume și fructe (legume congelate, zacuști etc.), un congelator – fie el vertical sau orizontal – este de multe ori o necesitate. Asta pentru a completa cămara sau pivnița sau, uneori, chiar pentru a le înlocui, dat fiind că nu toată lumea deține astfel de încăperi de depozitare speciale.

Astfel, dacă să construiești o cameră suplimentară nu e chiar cel mai simplu și rapid lucru de făcut, achiziționarea unui congelator este teoretic la îndemâna oricui.

Trebuie știut, de la bun început, că există congelatoare verticale și congelatoare orizontale.

Ce ne facem, însă, atunci când căutăm să cumpărăm un congelator și descoperim că există mai multe variante? Există congelatorul clasic, vertical, care imită, ca formă, frigiderul, dar și congelatorul orizontal, numit și ladă frigorifică.

E adevărat, ambele au o variatate mare de dimensiuni și capacități. Cum să-ți dai, însă, seama, care e cel mai potrivit pentru tine, pentru familia ta și pentru casa ta? De ce trebuie să ții cont atunci când faci alegerea: congelator sau ladă frigorifică?

Lada frigorifica emag

Care sunt diferențele esențiale dintre cele două tipuri de congelatoare și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip? Vom încerca să le explicăm în cele ce urmează.

Lada frigorifică va consuma mai puțin curent electric

Lăzile frigorifice au un consum mai redus de energie, cu aproximativ 25%, față de congelatoarele verticale. Motivul? Aerul rece este mult mai etanșeizat în lada frigorifică, neproducându-se un schimb atât de mare de aer cald-aer rece la deschiderea ușii. În plus, greutatea ușii apasă pe garnitura de etanșare, reducând la maximum scăpările de aer rece din lada frigorifică.

Lada frigorifică – oferte emag.ro

Un alt avantaj al lăzii frigorifice comparativ cu un congelator de uz casnic clasic este că aceasta este mult mai potrivită pentru depozitarea unor cantități mai mari de produse, fiind o soluție mai avantajoasă și în ceea ce privește produsele voluminoase sau cu forme neregulate.

Căderile de curent nu sunt o problemă pentru lada frigorifică

În plus, lăzile frigorifice au adesea încuietori, deci sunt ”safe” într-o casă în care se află și copii curioși.

În zonele cu frecvente căderi de curent, o ladă frigorifică este din nou alegerea mai potrivită, aceasta menținând mai mult timp produsele congelate, perioadele de timp variind, în funcție de model, între 24 de ore și 72 de ore.

Lada frigorifică, preț mai convenabil raportat la capacitate

Nu în cele din urmă, prețul este un alt avantaj de luat în calcul. O ladă frigorifică e o alegere mai bună din punct de vedere economic, fiind mai ieftină raportat la capacitate decât un congelator vertical, iar de temperatura nici nu mai vorbim.

Chiar dacă un congelator vertical este mai ieftin decât o ladă frigorifică, situația se schimbă atunci când calculăm prețul raportat la capacitate. Dat fiind că permite congelarea unei cantități mai mari de alimente, în cele din urmmă prețul unei lăzi frigorifice ajunge să fie mai mic pe kilogram de alimente decât al unui congelator clasic vertical.

Lada frigorifică are nevoie, însă, de mai mult spațiu decât un congelator vertical

Printre puținele dezavantaje ale lăzii frigorifice comparativ cu congelatorul vertical este spațiul mai mare ocupat în casă, respectiv un acces puțin mai dificil la produsele de dimensiuni mici.

Pe de altă parte, un congelator vertical, spre deosebire de o ladă frigorifică, permite aranjarea mai facilă a produselor în interior și manipularea lor cu mai multă ușurință. De regulă, o astfel de soluție de congelare este dotată cu rafturi și lăzi și cu o flexibilitate mai mare. Însă, avantajul se transformă în dezavantaj atunci când vine vorba de produse voluminoase sau cu forme neregulate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *