Avertisment pentru Kiev. Kremlinul spune că transporturile de cereale din Marea Neagră sunt riscante fără garanții de securitate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Kremlinul a avertizat marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica riscuri, deoarece Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare, informează Reuters.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale din Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Rusia a declarat că s-a retras deoarece un acord paralel pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte proprii în fața sancțiunilor economice occidentale nu a fost respectat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că cei care au mediat acordul, Turcia și ONU, ar putea ajuta în continuare Ucraina să mențină un coridor maritim sigur și să inspecteze navele.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un briefing: „Vorbim despre o zonă care este aproape de o zonă de război… Fără garanțiile de securitate adecvate, acolo apar anumite riscuri. Așa că, dacă se formalizează ceva fără Rusia, aceste riscuri ar trebui luate în considerare”.

El a spus că este un „fapt evident” că apele folosite de navele cerealiere sunt, de asemenea, folosite de Kiev în scopuri militare, lucru pe care Ucraina l-a negat.

Rusia vrea să ofere gratuit cereale țărilor africane

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat luni Rusia că a transformat cerealele în arme, o acțiune care dăunează milioanelor de persoane vulnerabile din întreaga lume, dar Peskov a respins acuzația.

El a declarat că Rusia și-a îndeplinit obligațiile și a prelungit acordul de mai multe ori, chiar dacă angajamentele care au fost luate în schimb de Moscova nu au fost puse în aplicare.

Peskov a spus că cele mai sărace țări din Africa au obținut cele mai puține beneficii din acord, dar că Rusia este pregătită să continue să le furnizeze cereale gratuit.

El a declarat că Moscova este în contact cu partenerii săi africani și că această chestiune va fi discutată la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg de săptămâna viitoare.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img