Avertismentul transmis de Israel Teheranului care amenință cu un atac armat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat joi că Israelul va răspunde direct la orice atac al Iranului, potrivit Reuters.

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, împreună cu soldați de lângă Fâșia GazaFoto: Ariel Hermoni/Israel Mod / Zuma Press / Profimedia

„Un atac direct al Iranului va necesita un răspuns israelian adecvat împotriva Iranului”, i-a spus Gallant secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit unor declarații publicate de biroul său.

Pentagonul a precizat că cei doi au discutat despre angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi.

Acesta a adăugat că o vizită în Israel a generalului american de top pentru Orientul Mijlociu, generalul de armată Michael „Erik” Kurilla, a fost devansată pentru ca acesta să se poată întâlni cu conducerea militară israeliană și să discute despre „amenințările actuale la adresa securității”.

Kurilla a călătorit în Israel în mod regulat în ultimele luni.

Blinken face apel la China să descurajeze Iranul

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologii săi din China, Turcia și Arabia Saudită, cerându-le să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac asupra Israelului, a anunțat joi Departamentul de Stat, citat de AFP.

„Nimeni nu are interesul unei escaladări” în regiune și „toate țările ar trebui să îndemne Iranul să nu escaladeze”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Iranul a promis să riposteze împotriva Israelului pentru atacul aerian asupra ambasadei sale din Damasc de pe 1 aprilie, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la o posibilă escaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu, notează Reuters.

Tensiune mare în Orientul Mijlociu

De la începutul acestei luni, de la lovitura israeliană asupra ambasadei iraniene din Siria, tensiunile sunt mari în Orientul Mijlociu, în așteptarea „pedepsei” pe care Iranul a spus că o va aplica Israelului.

Rusia le-a spus cetățenilor săi să se ferească să meargă în Orientul Mijlociu, iar singura companie occidentală care are curse spre Teheran și-a suspendat zborurile cel puțin până sâmbătă, în condițiile în care sunt așteptate represaliile Iranului.

Țările din regiune și Statele Unite sunt în alertă maximă și s-au pregătit pentru un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când avioane de război israeliene au bombardat complexul ambasadei iraniene din Siria.

Israelul își continuă războiul în Gaza, dar se pregătește și pentru scenarii în alte zone, a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu. „Ne pregătim să răspundem nevoilor de securitate ale statului Israel, atât în apărare, cât și în atac”, a spus el după o vizită la o bază aeriană din sudul Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și așa va fi” pentru lovitura de la Damasc care a ucis șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției iraniene. Printre aceștia se număra Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds, o unitate de elită a Gărzilor Revoluționare.

În ceea ce pare un răspuns la declarația lui Khamenei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că țara sa va răspunde în același mod dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul său.

Joe Biden a reafirmat miercuri că sprijinul său pentru Israel este „de neclintit” în fața amenințărilor iraniene. Iranul „amenință să lanseze un atac major împotriva Israelului”, a declarat președintele american în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.

spot_imgspot_img