Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Vineri, proba la alegere a profilului / Primele rezultate, în 25 august

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Absolvenții de liceu susțin vineri, 18 august, proba la alegere a profilului din cadrul examenului de bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Candidații vor primi subiectele începând cu ora 9:00 și au trei ore la dispoziție pentru a le rezolva.

StudiuFoto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Subiectele și baremele de corectare vor fi făcute publice de Ministerul Educației tot astăzi, de la ora 15:00. Miercuri și joi au avut loc primele două probe din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, la limba și literatura română și la matematică sau istorie.

Joi, candidații care au dat examenul în limba maternă la matematică, de la profilul științe ale naturii, au primit subiectele cu erori de traducere. În aproximativ o oră de la începerea examenului, subiectele au fost înlocuite cu cele corecte și absolvenții de liceu au primit timp în plus pentru rezolvarea acestora.

La această sesiune de BAC sunt înscriși peste 33.900 de candidați, dintre care 22.600 sunt tineri care au terminat liceul vara aceasta.

Lucrările vor fi corectate 100% în format digital

La această sesiune a bacalaureatului toate lucrările vor fi corectate 100% în format digital, a anunțat Ministerul Educației.

„Începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă

Probele scrise la BAC 2023, sesiunea de toamnă, se desfășoară în 137 de centre de examen, după următorul calendar:

  • 16 august: Limba și literatura română – proba E.a)
  • 17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c)
  • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
  • 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederilor specifice în vigoare, va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în 29 august. Ministerul Educației a anunțat că în zilele prevăzute pentru desfășurarea probelor scrise pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități.

Numărul va disponibil în perioada 16 – 21 august, astfel:

  • 16, 17 și 21 august: între orele 8:00 – 16:00
  • 18 august: între orele 8:00 – 14:00.
spot_imgspot_img