Belarus: Poliția confirmă că a folosit muniție de război împotriva manifestanților, în orașul Brest – International

Poliția din Belarus a confirmat miercuri că a folosit muniție de război în timpul protestelor din noaptea de marți spre miercuri, când a reținut alte 1.000 de persoane, în a treia zi de contestare post-electorală reprimată violent, scrie AFP.

Șeful diplomației americane Mike Pompeo, aflat la Praga, ș-a exprimat sprijinul față de manifestanți, afirmând că poporul belarus are dreptul la “libertățile pe care le cere”.

Miniștrii Afacerilor externe din UE se vor reuni vineri la Bruxelles sub amenințarea de a impune sancțiuni împotriva Minskului din cauza fraudelor electorale și a represiunii manifestanților.

În total, forțele de securitate au arestat 6.000 de persoane în Belarus, de duminică, fără să se știe exact câte sunt în continuare reținute.

Ministerul belarus de Interne consideră că mobilizarea manifestanților care denunță realegerea lui Alexandr Lukașenko, care conduce țara cu o mână de fier de peste un sfert de secol, este de acum în scădere.

Rivala sa, opozanta Svetlana Tihanovskaia, a revendicat victoria înainte de a fugi fin țară în noaptea de luni spre marți.

La jumătatea zilei de miercuri, zeci de femei, îmbrăcate în alb și cu flori în mână, au format un lanț uman în centrul capitalei pentru a denunța violențele poliției.

“Dragoste cu forța nu se poate”, scria pe un afiș. Acestea au plecat înainte de intervenția forțelor de poliție.

De asemenea, sute de persoane s-au adunat în fața unui centru de detenție din Minsk, în încercarea de a afla vești despre rudele arestate.

De duminică seara, poliția folosește grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii. Alte 51 de persoane au fost rănite marți seara, potrivit bilanțului oficial.

La Brest, în sudul țării, poliția a tras cu muniție de război asupra manifestanților “agresivi” care ar fi fost înarmați cu bare de metal, rănind doi dintre ei, a declarat ministerul de Interne.

Numeroase scene în care manifestanții sunt bătuți au fost difuzate pe rețelele sociale.

Autoritățile acuză că se află în fața unor provocatori sau persoane care vor să comită jafuri, în proteste orchestrate din afara țării.

Noaptea trecută, potrivit ziariștilor AFP, forțele speciale ale poliției au luat cu asalt fără menajamente mici grupuri de persoane aflate în diferite cartiere, pentru a împiedica reunirea lor în număr mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *