Belarusul a condamnat-o la 6 ani de închisoare pe Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici

0
1

Tribunalul regional din Grodno a condamnat-o vineri pe Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici la şase ani de închisoare, relatează centrului „Vesna” pentru drepturile omului din Belarus, citat de agenția Interfax.

Sofia Sapega in sala de judecataFoto: Leonid Scheglov / AFP / Profimedia Images

Sapega a fost arestată alături de Protasevici în data de 23 mai a anului trecut după deturnarea de către autoritățile de la Minsk a unei curse a companiei aeriene Ryanair care se îndrepta spre Lituania.

Autoritățile de la Minsk au forțat avionul Ryanair să aterizeze pe aeroportul din capitala bielorusă, unde cei doi au fost reținuți.

Sapiega a fost ținută în centrul de arest preventiv al KGB-ului din Belarus, fiind transferată apoi în arest la domiciliu pe 24 iunie 2021 după ce pe 31 mai autoritățile bieloruse au anunțat că o vor pune sub acuzare în țară, ea fiind o cetățeană rusă.

Acuzațiile aduse de Belarus Sofiei Sapega

Procurorii bieloruși au anunțat în cele din urmă în luna decembrie că ea a fost pusă sub acuzare în temeiul a șapte articole din Codul Penal al Belarusului:

  • violență sau amenințarea cu violență împotriva unui angajat al organelor de afaceri interne;
  • imixtiune în activitatea unui angajat al organelor de afaceri interne;
  • violență sau amenințarea a unui funcționar care îndeplinește atribuții de serviciu sau a altei persoane care îndeplinește o îndatorire publică;
  • incitare la ură sau discordie;
  • acțiuni ilegale în legătură cu informațiile despre viața privată și datele cu caracter personal;
  • obstrucționarea activității profesionale legitime a unui jurnalist;
  • amenințare împotriva judecătorului sau evaluatorului.

Procesul acesteia a început la sfârșitul lunii martie. Agenția Interfax notează că Sapega i-a trimis o cerere de clemență președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

Tânăra născută în 1998 este o cetățeană a Rusiei, ea urmând cursurile Facultății de Drept a Universității Europene de Studii Umaniste din Vilnius înainte de arestare.

Deși este o cetățeană rusă, Moscova nu a făcut deocamdată niciun apel pentru grațierea sa sau alte demersuri de eliberare a ei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here