Biden, în Philadelphia, locul de naștere al Americii, pentru a-i biciui pe susținătorii lui Trump / Ce spun sondajele

Date:

Casa Albă nu s-a zgârcit la simbolism: este la Philadelphia, leagănul Statelor Unite, și în “prime-time”, că Joe Biden vrea să-i mustre joi pe susținătorii lui Donald Trump care, în opinia sa, murdăresc “sufletul” Americii, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Tot în acest oraș a avut loc și primul său miting în calitate de candidat la președinție, în mai 2019.

Președintele american urmează să vorbească la ora 20:00 (00:00 GMT) despre “bătălia continuă pentru sufletul națiunii”, lângă clădirea în care au fost adoptate Declarația de Independență și Constituția americană.

La un nivel mai tactic, Pennsylvania, statul estic în care se află Philadelphia, ar putea deține cheia alegerilor din noiembrie.

Democratul în vârstă de 79 de ani “va vorbi (…) foarte direct despre ceea ce vede ca o amenințare astăzi”, și anume “republicanii extremiști MAGA”, a declarat joi Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt a Casei Albe. Pe înțelesul tuturor: care subscriu la ideologia “Make America Great Again” a fostului președinte Donald Trump.

Joe Biden “nu se dă niciodată înapoi când vine vorba de a vorbi despre predecesorul său (…) dar acesta nu este un discurs despre fostul președinte”, a asigurat ea presa în timpul briefingului său zilnic.

Și va fi vorba, de asemenea, de a fi “optimist”, a adăugat Karine Jean-Pierre, explicând: “Când vorbim despre extremism, este vorba doar de o foarte mică parte a populației americane”.

“MAGA”

În august 2017, în revista The Atlantic, Joe Biden scria deja: “Trăim o bătălie pentru sufletul națiunii”.

Politicianul veteran a pariat inițial că “bătălia” va fi dusă prin dialog cu aleșii conservatori dispuși și prin reforme pentru clasa de mijloc.

Dar marele aer de reconciliere a fost înăbușit.

Fiecare sondaj favorabil îl determină pe Joe Biden să își dezlănțuie loviturile și i-a acuzat recent pe susținătorii lui Donald Trump că aderă la o ideologie de “semi-fascism”.

Termenul a indignat tabăra conservatoare, care îl acuză pe președinte că stârnește diviziuni.

Kevin McCarthy, un ales republican care se află în cursă pentru prestigioasa funcție de lider al Camerei Reprezentanților, l-a acuzat joi pe Joe Biden că “demonizează” “zeci de milioane de americani care muncesc din greu și respectă legea”.

Sondaje

Potrivit unui sondaj de opinie publicat joi de Wall Street Journal, dacă alegerile legislative de la jumătatea mandatului ar avea loc astăzi, 47% dintre alegători ar vota cu democrații și 44% cu republicanii. Dreapta avea încă un avans de 5 puncte în martie.

Democrații visează la o ispravă în acest scrutin, care reînnoiește întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat și care este în mod tradițional nefavorabil partidului reprezentat la Casa Albă.

Sondajele de opinie nu sunt infailibile și, în politica americană, două luni reprezintă o eternitate. Dar dezbaterea politică s-a schimbat de la începutul verii.

Inflația s-a liniștit, în timp ce Joe Biden a promovat o serie de reforme și a anunțat moartea liderului Al-Qaeda într-un atac american. Acest lucru este suficient pentru a estompa două dintre principalele teme de campanie ale republicanilor: apărarea puterii de cumpărare și abilitățile celui mai în vârstă președinte ales vreodată în Statele Unite.

Mai multe sondaje de opinie arată o creștere a subiectelor care îi favorizează pe democrați, cum ar fi apărarea dreptului la avort și câștigurile sociale, în defavoarea republicanilor, care sunt acum percepuți ca reacționari de o parte a electoratului.

Există, de asemenea, preocuparea pentru democrație și respingerea violenței politice, preocupări care sfârșesc întotdeauna prin a se învârti în jurul lui Donald Trump.

În timp ce afacerea documentelor confidențiale găsite în reședința din Florida a fostului președinte ia noi turnuri în fiecare zi, site-ul Axios a remarcat joi că alegerile din noiembrie ar putea arăta ca un “referendum asupra lui Trump”.

Partidul Democrat, care va avea dificultăți în a păstra Camera Reprezentanților, speră să își păstreze majoritatea în Senat.

Asta înseamnă să câștige Pennsylvania. Joe Biden a fost deja acolo marți și se va întoarce luni.

Donald Trump va merge sâmbătă în acest stat foarte curtat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related