„Bine că am votat la referendum!”. Un sociolog comentează felul în care coaliția de guvernare a împărțit bugetul între Primăria Capitalei și sectoare

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Bine că am votat la referendum!”. Un sociolog comentează felul în care coaliția de guvernare a împărțit bugetul între Primăria Capitalei și sectoare

Referendum București. Foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, miercuri că PSD-PNL-UDMR au respins amendamentele pentru o împărţire echitabilă a bugetului Bucureştiului, ignorând astfel votul bucureştenilor de la referendumul din 2024.

Sociologul Mircea Kivu a scris, miercuri, pe Facebook, că din cele 13 miliarde alocate Bucureștiului, Primăriei Capitalei îi revin doar 4, iar restul merge la sectoare. „Bine că am votat la referendum!”, a comentat el, făcând referire la referendumul inițiat de Nicușor Dan în 2024, votat de peste 40% dintre bucureșteni, adică peste 700.000 de locuitori ai Capitalei.

Una dintre întrebările la care au răspuns cetățenii Capitalei în cadrul referendumului a fost legată de împărțirea banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

La întrebarea „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a taxelor şi impozitelor să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”, 64% dintre bucușteni au răspuns   „Da”.

Cum se face împărţirea

”PSD-PNL-UDMR ignoră votul bucureştenilor”, a scris Nicușor Dan, miercuri, pe pagina sa de Facebook. Edilul spune că „în ciuda argumentelor solide pe care le-am adus în comisiile de specialitate, decizia politică a PSD, PNL și UDMR a fost de a împărți banii pe criterii politice, lăsând în urmă nevoile reale ale orașului”.

De asemenea, Nicușor Dan spune că împărțirea bugetului se face astfel: din 13 miliarde, 4 miliarde ajung la Primăria Capitalei, în timp ce 8 miliarde sunt împărțite între cele șase sectoare.

Din cele 4 miliarde alocate Primăriei Capitalei, 2,5 miliarde se duc pentru subvențiile la transportul public și termoficare, lăsând primăria cu doar 1,5 miliarde pentru investiții esențiale în infrastructura de transport, spitale, teatre și multe altele, în timp ce primăriile de sector au acces la fonduri mult mai mari, pentru proiecte mai mici.

„Este un raport complet nerealist și nejustificat!”, a mai spus edilul, afirmând ca acest buget nu va permite Primăriei să facă investiții vitale în domenii esențiale pentru bucureșteni, cum ar fi sănătatea și infrastructura.

spot_img