Bitcoin versus aur. În ce ar trebui să investești?

Multe persoane au următoarea dilemă atunci când vine vorba de investiții pe termen lung: aur sau bitcoin? În ultima perioadă, criptomonedele au câștigat tot mai multă atenție pe întreg globul, însă aurul continuă să reprezinte alegerea multor investitori, întrucât prezintă o siguranță mai mare din punct de vedere al valorii stabile. Totuși, care este alegerea potrivită?

Inventarea criptomonedei – revoluția pieței valutare

Bitcoin, prima monedă digitală, a fost creată în 2009 și reprezintă o revoluție pe piața valutară și financiară actuală. După lansarea Bitcoin-ului, pe piață au fost lansate alte mii de criptomonede. Totuși, Bitcoin continuă să fi considerată una dintre cele mai de succes criptomonede inventate vreodată, datorită numărului său de utilizatori. Conform estimărilor, există peste 40 de milioane de persoane care folosesc această monedă. Printre avantaje se numără următoarele:

– permite utilizatorilor să transfere bani într-un mod diferit față de băncile clasice și oferă un nivel ridicat de siguranță;

– este nevoie doar de câteva minute pentru a trimite orice sumă de bani, iar efectuarea tranzacției în altă țară prin intermediul unei bănci poate fi extrem de costisitoare. Aceste costuri sunt neglijabile sau inexistente dacă trimiterea se face în Bitcoin;

– nu există limitări geografice, iar o persoană poate trimite Bitcoin în orice parte a lumii, indiferent de sumă sau de destinație.

Probabil cel mai mare dezavantaj al acestor monede este instabilitatea valorii. Există posibilitatea creșterii sau diminuării prețului în mod imprevizibil în scurt timp, astfel că nu se recomandă ca toate economiile unei persoane să fie investite în Bitcoin. Acest lucru descurajează mulți investitori, însă cei care sunt dispuși să facă față unei eventuale pierderi se pot implica în această investiție fără să stea prea mult pe gânduri.

Aurul – comoară încă din cele mai vechi timpuri

Aurul există de secole, iar oamenii îl apreciază din următoarele motive:

– este o adevărată comoară, care a depășit proba timpului;

– prețul aurului a cunoscut o oarecare volatilitate de-a lungul timpului, însă valoarea acestui metal prețios a rămas stabilă;

– este o investiție sigură.

De mai bine de 2.000 de ani, aurul servește drept mijloc de schimb și este folosit ca depozit de valoare. Aurul este deținut în general de investitori instituționali și individuali, precum și de bănci. 

Creșterea popularității criptomonedelor în ultimii ani i-a atras pe investitori, Bitcoin aflându-se  într-o continuă dezvoltare și se răspândește rapid în întreaga lume. Totuși, aurul și criptomonedele se deosebesc fundamental și practic. Persoanele care nu sunt dispuse să investească într-o piață nouă și să își asume riscuri, mizează pe investițiile în aur. 

În perioade de incertitudine, oamenii apelează la investițiile pe care le-au făcut în aur pentru a ieși dintr-o situație de criză. Spre exemplu, vânzarea către amanet a unor bijuterii din aur poate fi soluția perfectă pentru a ieși dintr-o situație dificilă din punct de vedere financiar. 

Deși Bitcoin-ul poate oferi un profit mai mare în timp, volatilitatea sa este un factor descurajator, în timp ce aurul reprezintă alegerea inspirată pentru că reprezintă un activ tradițional sigur. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *