Blinken a cerut Chinei să condamne “agresiunea” rusă în Ucraina / Avertismente privind Taiwanul

Șeful diplomației americane Antony Blinken a cerut Chinei să condamne “agresiunea” rusă în Ucraina, a declarat acesta după o întâlnire pe insula indoneziană Bali cu omologul său chinez Wang Yi, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

“Acesta este într-adevăr momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toții, așa cum a făcut-o fiecare țară din G20, pentru a condamna agresiunea și a cere, printre altele, ca Rusia să permită accesul la alimentele blocate în Ucraina”, a declarat Blinken.

El a spus că nu a văzut “niciun semn” de cooperare din partea Rusiei.

Avertismente privind Taiwanul

“În pofida complexității relației noastre, pot spune cu o oarecare încredere că delegațiile noastre au considerat că discuțiile de astăzi au fost utile, sincere și constructive”, a declarat Blinken după cinci ore de discuții cu Wang, la o zi după o reuniune a liderilor diplomatici ai G20 la Bali.

“Am exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite cu privire la retorica și activitățile tot mai provocatoare ale Beijingului față de Taiwan și importanța vitală a menținerii păcii și stabilității în Taiwan”, a spus Blinken.

SUA sunt îngrijorate de presiunea militară sporită exercitată de Beijing în ultimii ani asupra Taiwanului, o insulă democratică pe care China o consideră parte a teritoriului său și pe care a promis că o va recupera într-o zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *