Blinken, la Chișinău: Rep. Moldova, o poveste puternică și pozitivă

Secretarul de stat american Antony Blinken a lăudat duminică autoritățile din Republicii Moldova pentru că au primit refugiaţi din Ucraina, relatează Reuters, care aminteşte că înaltul diplomat american se află în vizită în R.Moldova, în cadrul unui turneu mai amplu în estul Europei, după invazia rusă în Ucraina.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R.Moldova a oferit “o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente “într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.

Peste 230.000 de oameni au traversat graniţa dintre Ucraina şi Republica Moldova, după declanşarea invaziei, la 24 februarie, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Blinken din capitala Chişinău, potrivit Agerpres.

“Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare”, iar R.Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea.

Blinken a asigurat-o pe Graviliţa că ţara sa poate “conta pe sprijinul nostru deplin”. Blinken urma să se întâlnească şi cu preşedinta Moldovei, Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială, ajunsă la putere în 2019 şi care a promis legături mai strânse cu Occidentul.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *