BNR a prelungit acordul cu BCE de furnizare de lichiditate în euro. Ce sunt aceste acorduri și cu câte țări are BCE aranjamente similare

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

BNR - Banca Nationala, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

BNR – Banca Nationala, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Banca Centrală Europeană (BCE) a reînnoit aranjamentul privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a României (BNR), prin intermediul unei linii repo, a transmis vineri Banca Națională.

„Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanțare pe piețele internaționale și a unor efecte nedorite asupra stabilității piețelor financiare. În baza acestui aranjament, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2027,  cu excepția cazului în care va fi prelungită.”, se arată în comunicatul BNR.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții, pentru a face față apariției unei potențiale cererii mari de euro.

Ce sunt aranjamentele privind furnizarea de lichiditate

Ele fac parte din instrumentele de politică monetară, nu sunt ceva ieșit din comun care anticipează o criză iminentă. Aceste acorduri permit băncilor centrale să primească monede emise de alte bănci centrale în schimbul unei forme de garanție. Două tipuri de instrumente financiare de bază pot fi utilizate pentru a stabili o linie de lichiditate: acorduri de swap și acorduri de răscumpărare (adesea denumite „acorduri de repo”).

Liniile Swap și Repo au fost utilizate din ce în ce mai mult de BCE și de alte bănci centrale majore de la criza financiară globală din 2008-9.

BCE face parte la rândul ei dintr -o rețea de linii de schimb de aranjamente bilaterale permanente cu alte cinci bănci centrale majore: Banca Canada, Banca Japoniei, Banca Națională Elvețiană, Banca Angliei și Sistemul de Rezerve Federale.

Care este scopul liniilor repo?

Ele acestea ajută la prevenirea tensiunilor pe piețele internaționale și la eficacitatea transmiterii politicii monetare a zonei euro.

Atunci când BCE oferă euro băncilor centrale din zona non-euro, liniile de lichiditate acoperă posibilele nevoi de lichiditate în euro ale țărilor din zona non-euro. În special, aceste linii contribuie la prevenirea vânzărilor forțate de active sau a creșterii cererii de euro în țările din zona non-euro, care ar putea exercita o presiune pe piața interbancară. De asemenea, ele ajută la prevenirea faptului ca deficiențele de lichiditate să se transforme în riscuri de stabilitate financiară. În cele din urmă, aceștia consolidează rolul euro pe piețele financiare internaționale, îmbunătățind astfel eficacitatea transmiterii politicilor monetare ale BCE.

Când BCE primește monedă străină de la o altă bancă centrală (de exemplu, dolari americani de la FED și oferă euro ca garanție, liniile de lichiditate asigură că fondurile din moneda străină sunt disponibile pentru băncile din zona euro. Acest lucru împiedică tensiunile pe piețele internaționale de finanțare să afecteze accesul băncilor din zona euro la monedă străină sau să crească costurile de finanțare

Liniile Repo sunt disponibile în condiții uniforme ca parte a cadrului Eurep. Aceste condiții includ cadrul de control al riscurilor și prețurile, care pot fi ajustate de Consiliul de conducere în conformitate cu considerentele politicii monetare. Cadrul de control al riscurilor definește cerințele pentru eligibilitatea activelor colaterale, tunsoarele de evaluare aplicabile și o sumă maximă de împrumut maxim specifică băncii centrale.

Liniile repo ale BCE le aveti in tabelul de mai jos:

spot_img