„Bomba murdară”. Agenția Internațională pentru Energie Atomică se pregătește să inspecteze două instalații nucleare ucrainene

0
1

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile în două locații ucrainene la cererea Kievului, a anunțat luni, într-o aparentă reacție la afirmațiile Rusiei că Ucraina ar putea desfășura o așa-zisă „bombă murdară”, ceea ce Ucraina neagă, relatează Reuters.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este la curent cu declarațiile făcute duminică de Federația Rusă cu privire la presupusele activități în două locații nucleare din Ucraina”, a spus AIEA într-un comunicat, adăugând că ambele au fost deja supuse inspecțiilor sale și una a fost inspectată acum o luna.

„AIEA se pregătește să viziteze locațiile în zilele următoare”, a adăugat acesta.

În timp ce forțele ucrainene avansau în provincia Herson, ocupată de Rusia, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a telefonat duminică omologilor occidentali pentru a le spune că Moscova suspectează Kievul că plănuiește să folosească o așa-numită „bombă murdară”.

Aceste evoluții au declanșat temeri la Kiev că Rusia ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” în care forțele armate conduse de Șoigu să folosească de fapt o astfel de bombă cu explozibili convenționali amestecați cu material radioactiv și că pregătește terenul pentru a da vina pe Ucraina.

Țările occidentale au acuzat luni Rusia că a complotat pentru a folosi amenințarea unei bombe cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații NATO resping afirmația Rusiei conform căreia Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul său, adăugând că tocmai a avut o convorbire cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin și omologul său din Marea Britanie, Ben Wallace, relatează Reuters.

“Aliații NATO resping afirmația (Rusiei). Rusia nu trebuie să o folosească ca pretext pentru escaladare”, a spus Stoltenberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here