Brazilia: Lula da Silva a constatat pagubele produse după asaltul asupra „Capitoliului” la Brasilia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors duminică seară la Brasilia pentru a constata pagubele enorme în Palatul Prezidenţial, jefuit de partizani ai predecesorului său Jair Bolsonaro care a condamnat fără fermitate această invazie amintind foarte mult de cea a Capitoliului la Washington în urmă cu doi ani, comentează AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Lula da Silva, care petrecuse după-amiaza la Araquara, în statul Sao Paulo (sud-est), devastat de inundaţii, a mers la Palatul Prezidenţial, apoi la Curtea Supremă, invadată şi jefuită de bolsonarişti, ca şi Congresul.

Imagini difuzate la TV Globo îl arată într-o discuţie, seara târziu, cu judecători de la Curtea Supremă, în faţa clădirii cu ferestrele sparte de cei care încă refuză să-i accepte revenirea la putere.

Jair Bolsonaro se află în Statele Unite, unde a plecat cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, refuzând să predea eşarfa prezidenţială celui care l-a învins cu un scurt avans şi pe care nu l-a felicitat niciodată.

„Manifestaţiile paşnice, în conformitate cu legea, fac parte din democraţie. Cu toate acestea, distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii”, a scris pe Twitter fostul preşedinte de extremă dreaptă.

Într-un alt mesaj, el „a respins acuzaţiile, fără dovezi” ale succesorului său. Lula da Silva a declarat că „discursul” predecesorului său de extremă dreapta i-a „încurajat” pe „vandalii fascişti” invadând Palatul Prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul la Brasilia.

În funcţie doar de o săptămână şi confruntat deja cu o criză majoră, preşedintele de stânga a deplâns evenimentele „fără precedent în istoria Braziliei”.

Şeful statului a plasat forţele de ordine locale sub comanda forţelor federale pentru a pentru a a restabili securitatea la Brasilia unde poliţia a fost total copleşită de asaltul bolsonariştilor.

Ministrul justiţiei şi securităţii publice, Flavio Dino, a afirmat într-o conferinţă de presă duminică seară că sediile puterii au fost complet evacuate şi că peste 200 de persoane au fost arestate.

„Nu vor putea distruge democraţia”, a declarat el, considerând asaltul drept „terorism pucist”.

Guvernatorul districtului federal Brasilia, Ibaneis Rocha, un aliat al lui Jair Bolsonaro, şi-a cerut scuze preşedintelui Lula da Silva într-un mesaj video. El i-a descris pe cei responsabili pentru distrugerea clădirilor publice drept „adevăraţi vandali” şi „adevăraţi terorişti”.

„Supravegheam toate aceste mişcări împreună cu ministrul Flavio Dino (…) În niciun moment nu ne-am gândit că aceste manifestaţii vor lua asemenea proporţii”, a afirmat el.

De aceste violenţe s-au delimitat şi alţi aliaţi ai fostului preşedinte, printre care Valdemar Costa Neto, preşedintele PL, partidul lui Bolsonaro, care a condamnat „o zi tristă pentru naţiunea braziliană”.

Aceste atacuri au provocat o avalanşă de reacţii indignate în lume. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Lula da Silva că poate „conta pe sprijinul de neclintit al Franţei”.

Omologul său american, Joe Biden, a apreciat drept „scandaloase” violenţele manifestanţilor. „Folosirea violenţei pentru a ataca instituţiile democratice este întotdeauna inacceptabilă”, a scris pe Twitter secretarul de stat american, Antony Blinken.

Filiala braziliană a organizaţiei Amnesty International a cerut, la rândul său, „o anchetă rapidă şi imparţială” asupra acestor evenimente care au reamintit asaltul asupra Capitoliului de la Washington, din ianuarie 2021, de către partizanii fostului preşedinte Donald Trump după înfrângerea acestuia în faţa lui Joe Biden.

Centrul puterii la Brasilia a fost aruncat în haos. Zona fusese, însă, izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să forţeze cordoanele de securitate.

Poliţiştii au încercat în zadar să-i respingă cu gaze lacrimogene. Un agent de poliţie călare a tras jos cu forţa şi apoi lovit de atacatori înarmaţi cu bastoane.

Un sindicat local de presă a raportat atacuri asupra a cinci jurnalişti. Printre aceştia, unui fotoreporter al AFP, bătut, i s-a furat tot echipamentul.

Pagubele sunt considerabile in cele trei clădiri imense care reprezintă comori ale arhitecturii moderne şi sunt pline de opere de artă.

Tablouri de o valoare inestimabilă au fost deteriorate, printre care „Duas Mulatas” semnat de pictorul modernist Di Cavalcanti, expuse în Palatul Prezidenţial şi găurite în mai multe locuri, potrivit fotografiilor care circulă pe reţelele sociale.

„Trebuie să restabilim ordinea după aceste alegeri frauduloase”, a declarat pentru AFP Sarah Lima, inginer pro-bolsonaro de 27 de ani venită din Goianesia, la 300 de kilometri de Brasilia.

Bolsonariştii au manifestat deja în faţa cazărmilor militare după înfrângerea fostului preşedintelui pe 30 octombrie.

Ei au cerut intervenţia armatei pentru a-l împiedica pe Lula da Silva să revină la putere pentru un al treilea mandat, după cele din 2003 până în 2010, reaminteşte AFP.

spot_imgspot_img